БСП: Правителството стои зад Гинка от Пазарджик

Върбакова е поканена на комисията в парламента, която ще се занимава с ЧЕЗ

OFFNews 28 февруари 2018 в 12:02 4294 4

Българската банка за развитие лъже, че няма общо със сделката за покупката на ЧЕЗ. Това заяви социалистът Жельо Бойчев в кулоарите на Народното събрание.

"Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ. Това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова", добави той. 

Бойчев подчерта, че се е запознал с информацията, изпратена от чешкото правителство, който вчера премиерът внесе в секретното деловодство на Народното събрание. "Това е един хвърчащ лист, без никакъв подпис, без никакъв печат с информация. Нищо от информацията вътре не предполага тя да бъде класифицирана. Настояваме това да бъде предоставено и разсекретено", каза социалистът. 

От БСП са внесли и предложение за създаване на временна комисия за изясняване на обстоятелствата около сделката за продажбата на ЧЕЗ. Управляващите обаче веднага отговориха, че не виждат причина създават специална комисия, защото вече е насрочено съвместно заседание, което ще се занимава с тази тема. 

Социалистите настояха именно на него да бъдат поканени и представители на Българската банка за развитие. Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев обаче веднага отговори, че не е редно да кани само една от посочените банки. "Притеснението ни да каним банки е, че по този начин нарушаваме класифицирания документ, защото така казваме кои са банките, изброени вътре", добави той.

Добрев добави, че ако социалистите са толкова убедени, че няма нищо секретно в документа от Чехия за продажбата, то те могат да разкрият съдържанието му и да "посочат и трите банки, които са посочени в него". 

От думите на председателя на комисията по енергетика стана ясно, че на утрешното заседание е поканена и Гинка Върбакова - собственикът на фирмата, която купува ЧЕЗ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

4

Hihi1981

28.02 2018 в 14:31

Някой лъже, но Кой?

17439

1

мнение от IP

28.02 2018 в 13:39

Много се грижат за секретността. Като с КТБ. Всичко е много секретно, докато миризмата не стане непоносима.