Властта все пак ще се намеси в сделката за ЧЕЗ - прави спешни законови промени

OFFNews 28 февруари 2018 в 09:48 3049 0

Властта все пак ще се намеси в сделката за ЧЕЗ - прави спешни законови промени

Въпреки неколкократно заявената позиция от страна на правителството, че не може да се намеси в частна сделка, каквато е тази за ЧЕЗ, сега изглежда, че целият ресурс на държавата ще бъде впрегнат покупката на електроразпределителното дружество да пропадне.

По предложение на ВМРО - Българско национално движение ще бъде редактиран Законът за енергетиката, който ще дава правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намесва сделките при продажба на капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. 

В този случай купувачите следва да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на България.

По разпореждане на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов идеите бяха предложени от Веселинов и одобрени от коалиционните ни партньори. Те ще бъдат представени и на бъдещите заседания на съответните ресорни комисии в парламента и на останалите парламентарно представени партии, се посочва в прессъобщение от ВМРО.

Това е първата стъпка към осъществяване на сериозна прозрачност и контрол в сферата на енергетиката що се касае до стратегически инвестиции, като сделката за ЧЕЗ, която буквално носеше заплаха за сигурността на страната.

Идеята за намеса на държавата в сделката идва само дни, след като от правителствената пресслужба обявиха, че по нареждане на премиера Бойко Борисов е започнала проверка на сделката. В съобщението се посочваше

Припомняме, че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика