Борисов поиска от Чехия документите за сделката с ЧЕЗ

Компанията-майка уверила Бабиш, че няма риск за никоя от страните

OFFNEWS 27 февруари 2018 в 16:05 4166 3

Премиерът Бойко Борисов се е обадил на чешкия си колега Андрей Бабиш, за да поиска всички документи по сделката за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ, с които чешкото правителство разполага.

Първи за проведения разговор съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на днешния коалиционен съвет, като подчерта, че Борисов и Бабиш са говорили именно по време на срещата между ГЕРБ и "Обединените патриоти", на която се очакваше да бъде избран нов енергиен министър. 

Малко след това и правителствената пресслужба съобщи за телефонния разговор. Оттам посочват, че Борисов е изразил загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. По думите му сделката е извършена без необходимата прозрачност и предизвиква основателна тревога.

Чешкият премиер в оставка обаче заявил на Борисов, че са извършени проверки за това дали пазарджишката фирма "Инерком", която купува активите на ЧЕЗ в България, е способна да управлява електроенергийното дружество в България, както и откъде идват парите за сделката.

Проверките показали, че няма проблеми за осъществяване на сделката. Бабиш обяснил на Борисов, че е информиран от Надзорния съвет компанията-майка в Чехия, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Самият Бабиш е поискал това обяснение от съвета на дружеството, защото също е имал притеснения. 

По-рано в интервю за вестник "Лидове новини" чешкият премиер в оставка е казал, че е шокиран от това, което става около продажбата на българските активи и многократно е сигнализирал за нередности по сделката, но министерствата в Чехия са го уверили, че всичко е напълно прозрачно.

В разговора си с Борисов Бабиш е изразил готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките.

Българският премиер съобщи, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11851

3

Дядо Кольо

27.02 2018 в 19:46

Поискай документите за ЧЕЗ от албанците. Пак ли ще сме по-долу от тях? Да ме извинят албанците за сравнението.

14469

2

случайно прочетох

27.02 2018 в 16:22

Е и какво ще разбере, като му ги прочетат?

12329

1

Шопа

27.02 2018 в 16:20

е сега ли се сети, или това е само прах в очите?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!