БСП поиска оставката на проф. Тодор Танев

OFFNews 24 декември 2014 в 15:25 2665 15

Ръководството на БСП поиска оставката на образователния министър проф. Тодор Танев, възмутено от изказването му пред ученици, че Фредерик Жолио-Кюри е "пълна нула" като учен и че Ломоносов не е направил нищо особено.

В декларация до медиите БСП изразяват позицията си, че Танев дава "крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес".

"Недопустимо е омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му „В страната на Съветите”, пишат в декларацията си от БСП.

Те допълват, че "професорът по публична администрация би трябвало да знае, че Фредерик Жолио-Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1935 година заради откритата от него и съпругата му изкуствена радиоактивност".

Той доказва разпада на атомните ядра на урана при бомбандиране с неутрони. Фредерик Жолио-Кюри е основен организатор на строежа на първия атомен реактор във Франция, припомнят те.

Социалистите упрекват проф. Танев и заради изказването му за Ломоносов.

"Проф. Тодор Танев би трябвало да знае също, че Михаил Ломоносов е бележит световен учен, който първи открива съвременното определение за физико-химия. Ломоносов открива закона за запазване на масата при химични реакции. Обосновава закон за запазване на енергията. Развива теория за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината. Ехидниченето на проф. Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура", пишат социалистите.

Изказването си проф. Танев направи на 8 декември пред гимназисти във Враца. То породи стотици коментари в социалните мрежи, които предизвикаха реакцията и на образователния министър, и на лидера на ДСБ Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!