Quantcast

БСП поиска оставката на проф. Тодор Танев

OFFNews Последна промяна на 24 декември 2014 в 15:25 1911 15

Ръководството на БСП поиска оставката на образователния министър проф. Тодор Танев, възмутено от изказването му пред ученици, че Фредерик Жолио-Кюри е "пълна нула" като учен и че Ломоносов не е направил нищо особено.

В декларация до медиите БСП изразяват позицията си, че Танев дава "крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес".

"Недопустимо е омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му „В страната на Съветите”, пишат в декларацията си от БСП.

Те допълват, че "професорът по публична администрация би трябвало да знае, че Фредерик Жолио-Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1935 година заради откритата от него и съпругата му изкуствена радиоактивност".

Той доказва разпада на атомните ядра на урана при бомбандиране с неутрони. Фредерик Жолио-Кюри е основен организатор на строежа на първия атомен реактор във Франция, припомнят те.

Социалистите упрекват проф. Танев и заради изказването му за Ломоносов.

"Проф. Тодор Танев би трябвало да знае също, че Михаил Ломоносов е бележит световен учен, който първи открива съвременното определение за физико-химия. Ломоносов открива закона за запазване на масата при химични реакции. Обосновава закон за запазване на енергията. Развива теория за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината. Ехидниченето на проф. Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура", пишат социалистите.

Изказването си проф. Танев направи на 8 декември пред гимназисти във Враца. То породи стотици коментари в социалните мрежи, които предизвикаха реакцията и на образователния министър, и на лидера на ДСБ Радан Кънев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.12 2014 в 15:14

А аз искам закриването на БКП. Комунистическите партии трябват да бъдат забранени както и фашистките. Те имат еднаква идеология в по-голямата си част! Още преди да се появи фашизма Маркс на 16 април 1851 г в своя вестник пише: обществата които не могат да стигнат до точката на пролетарска революция трябва да изгорят в революционния Холкост! Той е смятал славяните за нечистоплътни и изостанали. Негово е твърдението, че Полша не бива да съществува. И наистина СССР и Германия си я поделят! Така, че е време да забраним БКП!

26.12 2014 в 14:44

Есаул,..... ах ты ЭЛКА ЗЛЕНОЯ! Россия браниш ты а, негодяй?

26.12 2014 в 02:25

Разбира се, че нали заради тях са ни накичили стените с разни Ломоносовци, Лениновци, че даже и Сталин имаше по едно време пред мен. Защо не поискахте оставката на човек който се похвали в ефир кой го е поздравил бъркайки името му ставайки за смях в цялата страна, а недоволствате с две седмици закъснение за неформален разговор в провинцията? Както бяхте с ДПС така и сте си с ГЕРБ тринките ама хайде да не коментирам повече услугата ви в приноса от изместването на фокуса от коалиция Бостан. Ясно е че за комунистите право на дебат и мнение значи свобода на словото и е наказуемо. Мери си приказките професоре, че ще създадат набързо един концлагер и за теб.

25.12 2014 в 13:20

Э, козлик, козон, или как там тебя, за посыл ответиш?
Как бы не пересеклись, мочалка ...
Раз в теме.

25.12 2014 в 10:35

Що бе - ето че може.
Не знам за тебе, а мене ме е страх от него. Познавам и други преди тоя, макар че са неразличими. Същите бягащи свински очички на бито куче, същия страх да говорят за науката наистина, същите нулеви лични постижения. И бомбастично кухненско его, което им личи толкова, че веднага ги вземат за придворни шутове.
Прочее - последния служебен премиер беше същия "професор".
Такъв клоун никога няма да се изправи в спор даже с мене, не говорим за наистина умните ми колеги, но пък е много ербап пред неуките деца. Осакатени прочее тъкмо от него, и подобните му предшественици.
С което ме и плаши.
И поради което ще направя всичко възможно, колкото може по-скоро да се превърне в мизеруващ пенсионер.
Ключовата дума е мизеруващ. Това ще е лесно, понеже без друго внуците му вече са похарчили много от негово име, R ще е справедливо спрямо бедните, но наистина ученолюбиви деца.

25.12 2014 в 10:04

Не ме интересува кой иска оставката на "професора", но това е единственият правилен ход. Не може министър на просветата да е толкова идеологизиран и безпросветен.

25.12 2014 в 09:21

Верно не така.
Не те ли безпокои факта, че тия хора са работили цял век, преди германския евреин, и лондонски педераст Маркс, изобщо да измисли марксизма? И разбира се преди берлинските чифути да изобретят ленин.

Удари се сам с мокрия парцал. Понеже ти не си направил нищичко, и никога няма да направиш.
Все пак.

25.12 2014 в 01:27

Не се правете на ударени с мокър парцал! Тези портрети са подбрани не по научни заслуги, а учени които са "антифашисти", "комунисти", или просто руски учени.
Никой не оспорва, че са направили нещичко, но българските деца заслужават да учат за световните гиганти, а не за червените джуджета.

25.12 2014 в 01:21

Фредерик Жолио-Кюри и Ломоносов ако разберат, че БСП защитава научните им постижения, ще се обърнат в гроба.

24.12 2014 в 20:51

Ква оставка бе?!!!....РАЗСТРЕЛ ЗА ТОЯ НЕГРАМОТЕН ПСИХОПАТ!!!!!

И ЗА ВСИЧКИ ГЕРБЕРАСТИ И "реформатори" - ОСТАВКА БОКЛУЦИ!!!