БСП обвини ГЕРБ за скока на тока, министър Добрев "политиката на Орешарски"

Симона Костадинова 12 юни 2015 в 14:59 3965 7

Таско Ерменков

Връщането на ГЕРБ на власт се отразява пагубно на цените на електроенергията. Завръща се политика, с която се бяхме разделили под натиска на обществото през 2013 година. Премиерът Бойко Борисов се меси в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Таско Ерменков. По думите му проблемите в енергетиката се прехвърлят на гърба на обикновените хора, вместо да се решават.

Ерменков заяви, че премиерът Борисов се изявява "като защитник на едрия капитал". Той обаче подчерта, че и от БСП имали своите резерви към решението на КЕВР относно подхода им към държавните и частни предприятия.

Ние не разбираме с какво хората във Варна, Добрич и Русе са виновни, че да бъдат наказвани с по-висока цена. Може би това е отмъщение на управляващите за събитията през 2013 година, които започнаха именно от Варна, каза още Ерменков.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня. Бившият енергиен министър Делян Добрев излезе на парламентарната трибуна и заяви, че енергийният регулатор бил напълно независим. Той подчерта, че ГЕРБ има двама членове в КЕВР и няма как това да влияе на решенията.

По думите на Добрев, че сегашното положение в енергетиката всъщност се дължат на политики и решения именно на БСП, взети от кабинета на Пламен Орешарски.

"Сегашното правителство проведе преговори. Бяха сключени споразумения за отстъпка с американските централи, която се равнява на 100 млн. лева годишно", категоричен бе Добрев.

Той добави, че темата с увеличението на цените на тока не трябва "да се използва за политиканстване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови