БСП изпрати писмо до президента, искат вето на военната помощ за Украйна

OFFNews 17 декември 2022 в 09:46 2454 4

Архив

Снимка БТА

Корнелия Нинова

Парламентарната група на „БСП за България“ изпрати писмо до президента Румен Радев, в което настоява държавният глава да наложи вето на закона за ратификация на споразумението за предоставяне на оръжия на Украйна.

Окончателно: Пращаме военна помощ на Украйна, Нинова зове Радев за вето

Вчера парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. След ратификацията председателят на БСП Корнелия Нинова призова президентът да наложи вето на закона. Тя отбеляза, че това, което е гласувано от парламента, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът на отбраната е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента. 

Нинова се позова и на публични изяви на президента, в които той твърди, че изпращането на оръжия на Украйна може да вкара България във война. По думите ѝ има две групи основания за налагане на вето - конституционни и юридически, и морално-политически.

Ето и текста на писмото:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Днес, 16 декември 2022 г., при второто гласуване на Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, внесен от Министерския съвет (вн. 7.12.2022, г., № 48-202-02-10), ясно се очерта Коалиция на войната, съставена от няколко парламентарни групи.

Господин Президент, от името на Парламентарната група „БСП за България“ официално се обръщаме към Вас с призив да наложите вето върху приетия закон.

Според Българската социалистическа партия и коалиционните ѝ партньори имате две групи основания за това: конституционни и юридически, и втората – морално-политическа.

Конституционно-юридически

В чл. 1, ал. 3 на Споразумението е записано: „…(3) Изменението на списъка по параграф 1, вкл. замяна и/или добавяне на ново имущество, се извършва с Решение на Министерския съвет на Република България по искане на украинската страна и при възможност за българската страна. Това изменение не се счита за промяна на настоящото споразумение.“

Чрез този запис се заобикаля Народното събрание (чл. 85, ал. 1 КРБ). Този приет днес текст противоречи на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което е закрепено, че анексите към него не подлежат на ратификация в Народното събрание. Аргумент ни дава и Законът за международните договори на Република България – „чл. 15. Когато международният договор подлежи на ратифициране съгласно Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира договора със закон.

(2) Когато Конституцията не изисква международният договор да бъде ратифициран, Министерският съвет го утвърждава с решение.“

Господин Президент, Вие имате и морално-политически причини да наложите вето, а именно:

На 7 октомври 2022 г. заявявате: „Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна.“ Цитирам: „Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българите чии интереси обслужват.“ На 25 октомври: „Войната, която разширява не само своя пространствен обхват, но и формите ѝ на противопоставяне, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам. Затова още веднъж призовавам за разум и отговорност.“

„БСП за България“ също е за разум и отговорност и се обявява за пореден път срещу въвличането на България по какъвто и да е начин във войната в Украйна, за разрешаването на конфликта по мирен и дипломатически път.

Ние помним и други Ваши думи – „в НАТО няма правило и документ, които да задължават дадена държава да предоставя оръжия на трети страни“.

Ето защо, господин Президент, апелираме към Вас – в изпълнение на Вашите конституционни правомощия, в защита на Конституцията и Вашите убеждения, изложени публично, да наложите вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, внесен от Министерския съвет, внесен от Министерския съвет на 7.12.2022, г., № 48-202-02-10, и приет на 16.12.2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

4

Того

17.12 2022 в 16:10

Комунистите си остават едни обикновени предатели. Трябва да бъдат съдени за престъпление срещу Републиката.

804

3

luba6a2016

17.12 2022 в 11:54

лицето на комунистическата чума,която покоси и погуби България през '44та!Тези изроди трябва да бъдат избито до 9то коляно,като те убиваха невинни в нищо българи след преврата в Бг

2910

2

ivenco

17.12 2022 в 10:03

ГлавЪтЪ на комунето увира половин час след павето с което е затисната в тенджерата.
Точка.

345

1

Джендо Джедев

17.12 2022 в 10:03

Биволичката си милее за Матушката, евала! Поне в това е 100% праволинейна. :D