Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП: До утре БНБ да има план за преодоляване на недоверието към банките

OFFNews 28 юни 2014 в 18:55 9912 8

Сергей Станишев

БСП настоява управителният съвет на БНБ да предложи на останалите институции и политическите сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки.

Това се казва в позиция на БСП, разпространена до медиите.

През последните дни сме свидетели на целенасочена и организирана атака срещу банките в България. Общоизвестно е, че банковата система в България е добре капитализирана, а валутните резерви на страната са над 26 млрд. лева, което гарантира нормалното функциониране на паричния съвет дори в затруднени условия. 

През последната седмица основните политически сили нееднократно декларираха, че подкрепят действията на БНБ за стабилността на стабилността на банковата система, допълват от БСП.

Посрещаме с възмущение изказванията на Бойко Борисов от днес, които внушават несигурност и недоверие в банковата система. Това е съзнателен опит несигурността да се подклажда и да се използва за политически и икономически цели и сценарии, казват още от БСП.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще поиска от президента да бъдат назначени нов премиер и нов финансов министър още в понеделник.

Борисов обясни, че е нужен нов заем, за да се "подпрат" и Валутният борд, и банките. Трябват пари, иначе ще изтеглят резерва и държавата ще остане без бушони, предупреди той. И декларира, че е готов да участва при президента в обсъждането на всякакви сценарии за стабилизиране на държавата и вземането на нов заем. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews