Брюксел ни възстановява 400 млн. евро до края на годината

OFFNews 22 ноември 2014 в 12:16 1315 0

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Около 400 млн. ще бъдат възстановени по оперативните програми до края на годината, в зависимост от наличностите на ЕК, съобщава в интервю за "Капитал" вицепремиерът и министър на еврофондовете Томислав Дончев.

Въпреки това България има нужда от още 400 млн. лв. за разплащане само по ОП "Околна среда", които обаче не са сигурни и вероятно ще бъдат възстановени следващата година.

"Ако миналата година сме приключили с 63 млн. евро загуба, сега е в пъти по-голям. И то не два или три. По принцип е ясно, че 2014 г. е най-рисковата. Има най-голям пик на плащанията. Аз твърдя, че ако цялата система работеше добре тази година и се плащаше навреме, България нямаше да е в тази ситуация. Сега имаме три програми в риск - "Околна среда", "Регионално развитие" и, традиционно, селската програма", казва още Дончев.

Министърът предлага да се напише нов закон за обществените поръчки, защото старият вече действа объркващо. "Ще бъдат въведени стандартизирани форми, като в 80 процента възлагането има една и съща логика. Няма нужда да се въвеждат допълнителни изисквания. Така предлагането ще се ограничи до качество и цена. Но най-голямото лекарство е публичността", смята Дончев.

По думите му има ясен ефект от парите през този програмен период. За следващия обаче всеки един ръководител ще бъде принуден да реформира, иначе няма да има пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови