Наказват чиновници, ако бавят европроекти

Offnews 16 ноември 2014 в 16:01 2521 1

Ивелина Василева
Ивелина Василева

Служители ще бъдат наказвани, ако забавят преписки и процедури по европроекти в областта на екологията.

Това съобщи пред БНР министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Василева подчерта, че средства по оперативната програмата ще бъдат изгубени, но целта е да се намали размерът на загубата.

Тя не се ангажира с посочването на точната стойност на евросредствата, които няма да бъдат усвоени. По-голяма яснота по въпроса се очаква във вторник, когато се събира мониторинговия комитет на оперативната програма, която да оцени риска. 

Министърът каза още, че след като в петък Еврокомисията размрази средствата по оперативната програма, всички усилия на администрацията са насочени към възможно най-бързото изплащане на исканията от бенефициенти за възстановяване на направени разходи по програмата.

Според Василева при управлението на кабинета "Орешарски" тогавашният вицепремиер Зинаида Златанова е стартирала тежка процедура по масово налагане на финансови корекции на общините. Според министър Василева това допълнително е затруднило изпълнението на програмата.

"Анализираме дали голяма част от тези корекции са основателни и обосновани", каза тя.

Министърът обвини кабинета "Орешарски" още, че е нарушил регламентите на Брюксел, които задължават изпълнителната власт да продължи започнати програми, като е спрял финансирането им за половин година 

По думите й това е довело част от строителните фирми са работили без заплати, а други са освободили хората и спрели машините. Така е изпуснат благоприятният за строителството летен сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови