Quantcast

Френският посланик: Прекалено много министри отговарят за европарите

Ивайло Анев Последна промяна на 14 ноември 2014 в 08:21 3844 4

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан

"Структурата нa новото правителство малко ме безпокои. Твърде много министри отговарят зa европейските въпроси". Това заяви френският посланик Ксaвие Лaпейр дьо Кaбaн по време нa конференция, посветена на предизвикaтелствaтa и възможностите пред българското председателство нa Съвета нa ЕС.

Дипломатът уточни, че за подготовката на Франция за ротационното председателство е отговарял Генерален секретариат, който се е занимавал с организация на събития, хотели, озвучаване, координация на дейностите. Трябва да са ясни отговорностите, които страната ще има и да се разпределят ангажиментите.

Според Дьо Кабан най-важният ресурс, с който България трябва да разполага са подготвени кадри, които говорят езици и са запознати с европейските въпроси.

„Политическите партии да престанат да гледат на администрацията като на безгласни чиновници“, настоя посланикът.

Френският дипломат посъветва да не организираме събития извън София, защото нямаме подходящи сгради и хотели, които да могат да посрещнат толкова много хора.

Ксавие Лапер дьо Кабан смята също, че проблемите, с които ще се сблъска България при подготовката са същите като тези, които е имала Франция. Затова Франция е готова да помогне с опита си.

Поемането на председателството е по-скоро техническа, отколкото политическа отговорност, смята Кабан. Българското ще съвпадне с края на мандата на ЕП, тъй като следващите европейски избори ще са през май 2018 г.

"Председателството може да ви предостави възможност да покажете способността си за реакция в сериозна криза", изтъкна френският посланик у нас. За пример той даде председателството на Франция, когато Русия нахлула в Грузия. "Френското председателство даде възможност г-н Саркози да вземе решение за действие от една страна и от друга - да действа от името на целия Европейски съюз", посочи Кабан.

За да бъде успешно председателството на България, Кабан препоръча подготовката да започне още от сега.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2014 в 00:50

То ВСИЧКО ни е ни е в много на нас.......
И министрите и депутатите и простотията.....

14.11 2014 в 20:57

Eй педал давай акъл на Африканците.

14.11 2014 в 10:38

Европарите за крадене са основният мотив за това драпане за министерски постове и проевропейски ресори. Европейските посланници много добре знаят каква нищожна част от тези еврофондове отива по-предназначение и каква огромна сума се губи по джобовете на съответните ресорни реципиенти на съответните средства. Омерзен съм.

14.11 2014 в 09:50

Айде бе Кратун, на тебе говори посланика!
Веднага да си вземеш бележка.