Брюксел може окончателно да лиши България от 360 милиона за екология

OFFNews 13 февруари 2014 в 15:50 3717 2

Централата на Европейската комисия

Снимка Архив

Временно прекратените плащания по Оперативна програма „Околна среда” могат да бъдат спрени окончателно - Европейската комисия официално е уведомила България за опасността, предаде БНТ. До българските власти вече е изпратено предупредително писмо, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителката на Еврокомисията за регионалната политика Ширин Уилър:

Така в следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение на посочените от Еврокомисията проблеми с оперативната програма. Те касаят най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението. Българските одитни власти признават съществуването им и в тяхно лице ние виждаме надежден орган, с които можем да работим.

Говорителката на ЕК уточни, че засегнатата сума е 182 милиона евро. Ако наистина се стигне до спирането им, плащанията могат да бъдат възстановени само с решение на колегиума на комисарите, обясни Ширин Уилър. На въпрос чия е вината за слабостите в изпълнението на програмата, тя отвърна:

"Много е важно това да не се превръща в политически футбол. Знаете, че някои от проблемните проекти са от преди години, други са по-скорошни. Не трябва да се обвинява една или друга политическа партия. Работим по проблемите и вярваме, че в следващите месеци можем да ги решим и плащанията да бъдат възстановени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови