Божанков е наследникът на Зарков в БСП: ''Против'' хартиената бюлетина, ''за'' еврото и военната помощ за Украйна

Ружа Райчева 04 ноември 2022 в 13:00 4653 0

Крум Зарков и Явор Божанков в централата на БСП

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Крум Зарков и Явор Божанков в централата на БСП

Депутатът от БСП Явор Божанков има противоположно мнение от партията си по три ключови теми - за еврото, за изпращането на военна помощ на Украйна и за връщането на хартиената бюлетина. 

Категоричната позиция на БСП е против пращането на военна помощ на Украйна, против влизането в еврозоната от 2024 г. и за връщането на гласуването с хартиени бюлетини. По време на вчерашното гласуване за изпращане на военна помощ на Украйна Божанков нарочно отсъстваше от залата. Днес на гласуването за одобряването на инвестиционен проект за нови осем F-16 Божанков се въздържа. 

(По-късно Явор Божанков гласува против връщането на хартиената бюлетина). Вчера по време на интервю за "Капитал" той заяви, че е за изпращането на военна помощ на Украйна и че според него не е добре за БСП да "попада често в една плоскост с "Възраждане".

В интерювото Божанков обяснява, че това да не се прати помощ на Украйна, е като съсед, който вижда как мъж бие жена си на обществено място, и не прави нищо по въпроса. Явор Божанков каза още, че е защитавал въвеждането на машинното гласуване и не може така лесно да пренебрегне тогавашните си аргументи. 

Преди дебатите по промените в Изборния кодекс да започнат в пленарната зала, в кулоарите на парламента Явор Божанков заяви, че всеки член на БСП има право на собствено мнение и нюанси. "Щом мога сам да изявявам мнението си, значи няма нищо драматично", каза той.

Божанков коментира промяната в съставите на парламентарните комисии и неговото прехвърляне от Комисията по правни въпроси към Комисията по конституционни въпроси, което бе гласувано по-рано днес в Народното събрание.

Божанков уточни, че думите "отстраняване и изключване" не са точни, тъй като решението е било взето по време на общ разговор с ръководството на БСП. "Разбирам, че търсите сензация, но няма такава", категоричен беше той.

Предстои да се разбере как ще постъпи Божанков, когато днес се стигне до гласуването на връщането на хартиената бюлетина в пленарната зала. 

Службеният министър на правосъдието Крум Зарков беше единственият от БСП, който гласува "против" връщането на хартиените бюлетини в 47-ото Народно събрание. Той е известен като един от основните опозиционери на лидера на БСП Корнелия Нинова в партията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови