Шефът на НЗОК бил заплашван от високопоставен политик, за да подаде оставка

От БСП искат охрана от НСО да пази проф. Камен Плочев

OFFNews 16 февруари 2018 в 12:29 8797 0

Шефът на НЗОК, чиято оставка бе поискана от здравния министър, е получавал заплахи, за да напусне поста си. Това каза социалиста Славо Велков от групата на БСП днес в парламента. 

„Министър Ананиев по телефона е поискал оставката на проф. Камен Плочев- директор на НЗОК. Той, като министър, няма право да иска оставката на човек, пряко избран от парламента. Днес, чрез посредник, проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното: „Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай имаме и други мерки - ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор“, каза Велков. 

Днес стана ясно, че здравният министър Ананиев е поискал оставката на Плочев, защото шефът на НЗОК е поискал актуализация на бюджета без да пита министъра, нито надзорния съвет на касата. Причина за това, според Плочев, са задълженията на касата към чуждестранни такива.

"Проф. Плочев иска парламентът, който го е избрал пряко, да вземе необходимите мерки и да бъде актуализиран бюджетът, за да не бъдем задължени към чужди държави, където отказват планово лечение на български граждани“, каза още Велков.

Той уточни, че с проф. Плочев са дългогодишни приятели и е загрижен за неговата сигурност.

Ананиев днес разказа, че проф. Плочев се е "гърчил", когато го питал какво е това писмо и откъде му е дошла тази идея. 

„Излязох на трибуната да питам министър Ананиев къде са тези пари. Само месеци преди това, когато избирахме проф. Плочев, министърът твърдеше, че Касата е на нула. А сега се оказва, че към 2018 година задълженията на Касата са над 270 млн. лв. В държавата има скандал. Става въпрос за над четвърт милиард лева“, подчерта народният представител.

Според него не може с лека ръка да се харчат утвърдени професори, както беше похарчен за два дни проф. Николай Петров. „Загрижен съм за неговата лична сигурност. Ще има заседание на здравната комисия в сряда, където професорът да бъде изслушан по този въпрос и да видим как така се плашат български професори“, коментира депутатът от левицата. По неговите думи проф. Плочев е имал среща с най-високопоставения политик в държавата и е имал уверението, че застава зад него и да си гледа работата спокойно.

С нищо не е дал повод да му се иска оставката, освен с това, че е писал до парламента, посочи Велков и се обърна към президента, като ръководител на Национална служба за охрана с думите: "Нека да прецени степента на опасност и ако трябва да му осигурят охрана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови