Борисов: След 2 години ГЕРБ загуби, държавата спечели (видео)

OFFNews 13 февруари 2017 в 20:53 8705 8

Две години правихме много компромиси и като теглим чертата, партията загуби, държавата спечели, ние загубихме, защото всички пасиви дойдоха при нас, ние бяхме като гръмоотвода. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР в София. 

Той подчерта, че "ГЕРБ е единствената партия без олигарси, единствената 100% независима партия". 

Борисов коментира трагедията в тунела "Ечемишка" и думите на служебния премиер Огнян Герджиков, че за 5 дни е свършено повече, отколкото за 5 години. 

"Точно при Тройната коалиция за тунела "Ечемишка" бяха дадени парите, те бяха съдени и после връщани. Трябваше тогава този тунел да се ремонтира, а не всички тунели и естакади да се ремонтират при нас, колко удобно. Всички булеварди, метро, паркове са направени. От какво недоволстват хората? От това, че не можахме да направим всички хора съпричастни с направеното", посочи той.

Борисов заяви, че думите на Герджиков граничат с нахалство и попита защо служебният премиер не види какъв ремонт се прави в другата тръба на на тунела и магистралите.

"Много мразя някой да ме подпитва по този начин. Точно когато проф. Герджиков беше във властта, искаха да дадат магистрала "Тракия" на концесия, а сега българинът се вози без пари. Точно по времето на Тройната коалиция се дадоха пари за тунел "Ечемишка", но нищо не се направи", добави Бойко Борисов.

Борисов коментира, че сблъсъкът с БСП започва едва сега, а в продължение на две години се е борил с коалиционните партньори. 

Експремиерът нападна и медиите, като обяви: "нямаме нито една медия и никога не сме имали, имаме си Фейсбук" и допълни, че така или иначе след това медиите интерпретирали неправилно думите му. 

Борисов посочи, че в края на мандата си Станишев е поръчал "Еърбъс"-и, които правителството на ГЕРБ е платило. Ние платихме 220 млн., а сега президентът се вози със "Спартан"-а, коментира той. 

Вместо медиите да се интересуват от това обаче, те се били заяли за джипки за горските, които били наречени "свръхскъпи", но по думите му не си струва да се разследват, защото цената им била малка част от тази за самолета. 

Борисов подчерта, че няма нищо скандално в това скъпите двипове да са закупени за горско стопанство, но да отидат след това за НСО - по думите му това е прехвърляне от едно държавно предприятие в друго и могат да правят каквото искат с тях. 

Той подчерта, че програмата на ГЕРБ за изборите е базирана изцяло върху направеното през последните две години и в нея няма нито едно обещание, а е формирана върху събраните в повече приходи в бюджета. 

"Когато станах кмет, най-младият тролей беше на моята възраст, най-младият "Икарус" беше по-стар от мен. Сега какви са трамваите, какви са тролеите, какви са автобусите. Това е направено за няколко години. И някой днес да ми сравни слагането на една лампа с работа за пет години, не може да го приемем. Приемаме забележките на хората, но не и на тези, които са се провалили", каза Борисов.

Борисов допълни, че за последните две години е постигнат ръст на икономиката от 3,8%, а прогнозата на ЕК за ръст, която излезе днес, е за ръст от 2,9% за 2017 г. Според него това намаляване е постигнато само за 10-15 дена управление на служебния кабинет. 

По думите на Борисов една от грешките на ГЕРБ е, че не е направило всички хора съпричастни към постигнатото, затова членовете на партията трябва по-често да разговарят с хората и да обясняват какво е направено.

"Вярно, може да сме им омръзнали, да сме се износили, може да сме сгрешили нещо - ще ходите и ще обяснявате. Да говорим и да работим", каза той.

Сред успехите Борисов посочи дадени повече пари за образование, запушване на "пробойната КТБ", ограда на границата с Турция, намаляване на броя на мигрантите у нас, санирането, което по думите му било толкова добро, че няма защо изобщо да се рекламира. 

Борисов допълни още, че в момента нашите болници имат най-доброто, което има в Западна Европа, но хората пак не са доволни. 

"Маса заводи се построиха, икономиката тръгна нагоре и затова сложихме следващия приоритет, който мъчи хората - бюрокрацията". Според Борисов бюрокрацията създава напрежение у хората и обвиняват държавата. 

Гледах един клип в интернет - един скиор се навежда да си завърже обувките, но понеже е дебел, не може, затова обвинява държавата, илюстрира убеждението си Борисов. 

Той обясни, че идеята на ГЕРБ е институциите да работят електронно и да е посочено колко време ще е необходимо за издаване на даден документ, а ако то се просрочи, това да се приема като мълчаливо съгласие. По думите на Борисов не всички били съгласни с тази идея сега, но до изборите ще ги убеди. 

Като друг приоритет Борисов посочи задължителното образование - всяко дете да е принудено да ходи на училище, за което ще помагат социалните и "Детска педагогическа стая". 

Борисов коментира предложението за 300 лева минимална пенсия и посочи, че ГЕРБ е против това, защото не е частно спрямо останалите, които са се осигурявали на по-висока заплата.

По-добре е да сме втори, трети или въобще да ни няма, но да си запазим лицето, подчерта лидерът на ГЕРБ, като допълни, че все пак е важно да спечелят изборите, защото събраните от тях пари много лесно ще се изхарчат. 

Той използва момента да заяде БСП за новите им лица, като подчерта, че от 20 години все тях гледа. Все едно Цецо да доведе Искра Фидосова и да каже: "Ето, едно ново лице". 

Отношенията с Русия

"Винаги сме били за прагматични и честни отношения с тях и вие видяхте - с преговори с Путин махнаха лихвите и спестихме 90 млн. лева", коментира Бойко Борисов, като прибави към това и 320 млн. лева, които България е получила целево от ЕС за мигрантите. 

Хванал съм се на бас. Ако някой успее да донесе едно евро, ще пляскам 30 минути - да видят как се вземат пари от Европа, посочи той. 

Борисов изброи, че стокооборотът с Русия се е увеличил с 14%, имаме и повече приходи от руски туристи, а корабостроителниците ни ремонтират руски кораби. "Ние си платихме като попове заради тази глупост "Белене", ама не сме го подписали ние".

По отношение на Крим Борисов посочи, че правителството е заело такава позиция, защото "иначе ще дойде в нашия двор". Той обясни, че "навсякъде, където има малцинство, голям вожд или шеф на силна държава с голяма армия, може да дойде и да бодне едно знаме и да каже: "Вече сте наши".

"Кой ще ни защити? Може да ни защити само международното право, което не го допуска... Иначе това ще дойде в нашия двор, затова сме казали, че не сме за санкциите, но не може да се нарушава международното право, защото иначе сме в риск", коментира експремиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

8

sevsev

14.02 2017 в 09:06

Господ създал Ева и казал: Адаме, избери си жена! Няколко хилядолетия по-късно създал ГЕРБ и казал: Народе, избери си алтернатива на БКП/БСП.

77927

1

El Commandante

13.02 2017 в 21:19

Кой гласува за тоя тупан, автоматично губи правото си да се нарича Сапиенс.

Може само Хомо.