ГЕРБ реши: Опитват да превърнат сглобката с ПП-ДБ в коалиция

Йорданка Веселинова 05 март 2024 в 11:52 5591 5

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Бойко Борисов по време на Националното съвещание на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи механизъм за превръщане на сглобката в коалиция. На Националното съвещание на партията Борисов представя проекта за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната - Демократична България", който бе подкрепен с голямо мнозинство. 

Още днес споразумението ще бъде изпратено на ПП-ДБ. След това започват и преговори.

На заседанието присъстваха Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, областни координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията.

OFFNews проследи Националното съвещание на ГЕРБ. Вижте ключовите изказвания:

В началото на заседанието зам.-председателят на партията Томислав Дончев заяви, че в политиката, за да се създаде нещо, то трябва да има стабилна основа. По думите му обаче общото управление с ПП-ДБ нито има стабилен фундамент, нито политическа логика. Дончев обвини партньорите си в "агресивна некомпетентност" и корупция. Той каза още, че единствената цел на ПП-ДБ е да унищожи ГЕРБ и да завземе властта, нищо, че е втора политическа сила. Той декларира още, че в Министерски съвет никой не си свършил работа, освен Мария Габриел.

"Ротацията към момента в този и вид е по-скоро безсмислена."

Дончев категорично обяви, че Министерски съвет не може да продължи да е "нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция". Той отбеляза, че политическата логика сочи, че правилният ход са нови избори, но това не е добре за държавата.

"Има трети шанс. Последен шанс. Да има правила и гаранции, че правителството ще работи и ще постига резултати", добави той и заяви, че в противен случай се отива на избори, при които първият - ГЕРБ, ще има по-добър резултат, а вторият - ПП-ДБ, ще е трета сила.

Делян Добрев по традиция обвини ПП-ДБ, че брани интересите на Путин и припомни за от дерогацията за руски петрол. Той призова ротация и общо управление да няма и нарече ПП-ДБ "измамници с бели якички".

Рая Назарян каза, че Николай Денков е нарушил споразумението с ГЕРБ от началото на лятото, в което е записано, че той ще поеме поста министър на образованието. По думите ѝ може да се очаква, че той отново няма да спази поетите ангажименти. Казусът около поста на министър на образованието се завъртя в януари тази година, когато изненадващо Денков поиска да поеме поста министър на външните работи. Изненадващо обаче Мария Габриел също поискала да продължи да отговаря за МВнР, въпреки че в същото споразумение пише, че тя ще е само премиер.

"Не мога да нарека академик човек, който се отказва от образованието", добави тя.

От думите на Назарян стана ясно още, че ГЕРБ няма да отиде на поисканата от ПП-ДБ среща за регулаторите Антикорупционната комисия.

Мария Габриел поиска регулаторите да се попълват с ДПС

Потенциалният бъдещ премиер Мария Габриел определи партийния си лидер като "живителна сила". От Националното съвещание на ГЕРБ тя благодари на ДПС, че помагат, а след това заговори за регулаторите, за чието попълване ще са нужни и гласовете на движението. 

Габриел поиска механизъм за вземане на решения, както и периодичен анализ и оценка на свършеното. По думите ѝ в интерес на България е да има правителство.

Габриел обаче заяви, че нямало усещане за равнопоставеност в правителството

Коалиционното споразумение - гарант срещу политизирането на всички институции

"Гарант срещу политизирането на всички институции" - с тези думи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев представи проекта за коалиционно споразумение с ПП-ДБ. То не бе представено в рамките на конференцията.

Борисов вижда попълването на ключови регулатори и преди коалиционното споразумение. Или брак, или избори

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че ключовите регулатори като КЗК, КЕВР, КФН и КРС могат да бъдат попълнени още в следващите заседания на Народното събрание. По думите му те могат да се попълнят и преди коалиционното споразумение и ротацията, което определи като "приятелски капан за ПП-ДБ", защото е важно за държавата, но опонентите му нямало да имат коз за евентуална предсрочна предизборна кампания.

Той добави, че усеща настроенията на групата си, която според него искала избори. По думите му обаче разделенията в обществото са се променили и вече ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС стоят от една страна на барикадата. 

"Поотделно ще сме много по-слаби в битката за геополитическата ориентация. Може би затова още ме държите за председател."

Борисов заяви, че през последните три години много процеси са забавени, но в момента се правят малки стъпки напред. След това той заяви, че ако послуша групата си и се стигне до избори, то няма да може да се изправят срещу доскорошните си партньори, защото са работили заедно 9 месеца.

"Да дадем още един шанс на преговарящия екип", призова Борисов.

Той заяви, че днес до 14 ч. ще изпратят проекта на коалиционно споразумение на ПП-ДБ, а след това ще се водят и преговори. В преговарящия екип на ГЕРБ ще са Мария Габриел, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

"Трябва да опитаме да въведем ред в този хаос", заяви Борисов.

Той видя като начин да се случи това коалиционното споразумение, и отчете, че се "понаучаствал в сгобки". Лидерът на ГЕРБ обвини ПП, че узурпирали властта, сменяли директори на служби и агенции без да съгласуват с Мария Габриел. След това Борисов опита повторно да вклини раздор в малката коалиция ПП-ДБ и заяви, че ПП държали цялата власт, а ДБ се задоволили само с правосъдие, туризъм и здравеопазване (тримата министри в кабинета, излъчени от ДБ - Атанас Славов, Христо Хинков и Зарица Динкова - б.а.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

5

ob1

05.03 2024 в 13:17

И какво стана? Тиквата пак си смени мнението... божке, каква изненада :)

2159

4

Kilca

05.03 2024 в 13:12

Всичко лъсна кристално ясно-Бойко заедно с КОЙ са в солидна коалиция за сваляне на проевропейското правителство. А простите потно-патриотично татуирани българе със трикольорни знаменца и от двата вида отново ще го д*хат....

2550

3

alfakentavur

05.03 2024 в 12:39

Ами айде върнете на власт рашисткия Резидент като сте толкова умни.

2099

2

Mateevk

05.03 2024 в 12:29

Тия са изперкали тотално. Азарян ли решава кой да е академик и кой не? Академик не е обръщение! Но през призмата на пожарната нещата може би изглеждат така.

605

1

avitohol

05.03 2024 в 12:27

Гуруто на БГ електронното управление и той изпълзя да пръдне ... упс да се изкаже.
 
X

Да помогнем на украинските деца!