Борисов: Къде е Ирландия, къде е България! Там са в пълен локдаун

Даваме възможност на българския бизнес да си доставя най-евтиния газ, каза премиерът

OFFNews 20 ноември 2020 в 12:19 3608 2

Даваме възможност на българския бизнес да си доставя газ, откъдето поиска най-евтино. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във видео, публикувано във Фейсбук профила му. Той е на посещения в компресорната станция "Расово" заедно с изпълнителния директор "Бургартрансгаз" Владимир Малинов. 

Борисов попита работниците в станцията откъде са, а след като му отговориха, че са от Ирландия, премиерът възкликна: "Къде е Ирландия, къде е България" и допълни, че там са в "пълен локдаун". 

Борисов попита колко струва един компресор и обясни, че е хубаво хората да знаят, че в станцията е абсолютно модернизирана с най-добрите компресори. По думите му инвестицията "само в компресорите" е 360 млн. лева.

"Най-важното, което е, че даваме възможност на българския бизнес на най-евтината цена, откъдето иска да си достави газ и да се транспортира. От трите милиарда, които можем да вкараме от Гърция, остават един милиард и нещо и другата част можем да я трансферираме. Щом изплатим инвестицията, можем да определяме капацитета в зависимост от това кой газ е най-евтин", каза премиерът.

Борисов разгледа станцията, административните сгради и халетата и се снима със служители на обекта.  Минути след видеото на живо, премиерът качи и още едно за самата станция.

"Компресорната станция „Расово" по трасето на "Балкански поток" ще бъде оборудвана с 3 модерни компресорни агрегата", написа той. Те са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора.

"Агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство. На обекта работят около 150 човека персонал на строителя, "Булгартрансгаз" ЕАД и строителния надзор. В началото на месец декември ще бъдат завършени всички строително-монтажни работи по площадката, пише още премиерът.

Други четири броя от същия вид компресорни агрегати от най-ново поколение е предвидено да бъдат монтирани и на КС "Нова Провадия". Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери и ще отговарят на всички изискванията на екологичното законодателство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Общата стойност на договора за проектиране, доставка и изграждане на двете компресорни станции възлиза на близо 180 млн. евро.

Компресорните станции са ключови за реализацията на проекта „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница". 

Изпълнението на проекта не спря дори по времето на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, като се работи при спазване на противоепидемични мерки. Наред с това се полагат сериозни усилия за опазване на културното наследство като с мащабни археологически кампании не се допуска унищожаването на археологически ценности при строителството на газопровода, допълват от пресслужбата.

През настоящата и през изминалата година са проучени общо 87 обекта по трасето на Балкански поток, като най-важните резултати са от разкопките при с. Владиня и Летница. Общият размер на направените разходи за археологически проучвания са над 18 млн. лв.

Както газопроводът, така и съоръженията към него, след въвеждането им в експлоатация ще бъдат част от газопреносната система на България. Реализацията на проекта е от съществено значение за утвърждаването на страната ни като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

20.11 2020 в 12:36

Това звучи като хвалба - “Мога да управлявам държава - вече съсипах една!”