Бокова пета във вота за шеф на ООН; БНТ: Писмото на Михайлов е повлияло

OFFNews 05 август 2016 в 20:31 10527 13

Снимка twitter.com/WFUNA

Португалецът Антониу Гутериш остава начело сред кандидатите за нов генерален секретар на ООН след второто тайно предварително гласуване в Съвета за сигурност, съобщи неправителствената организация World Federation of United Nations Associations (WFUNA), която следи вота.

Българският кандидат - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, се нарежда на пета позиция.

11 от 15-те страни членки са подкрепили кандидатурата на португалския експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците, 2 са били против и 2 - без мнение. На първия тур Гутериш получи 12 насърчителни вота и нито една бюлетина "не насърчавам".

Бившият външен министър на Сърбия и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич се изкачва от трето на второ място, с 8 гласа "насърчавам", 4 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

Той е следван от аржентинската външна министърка Сусана Малкора, която от осмо вече е на трето място (8/6/1).

Бившият словенски президент Данило Тюрк, който се бе наредил веднага след Гутериш на първото гласуване на 21 юли, сега заема четвъртото място (7/5/3).

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отива от трето на пето място, със 7 гласа "насърчавам", 7 - "не насърчавам" и един "без мнение".

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

По неофициална информация на БНТ посланиците на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН са коментирали днес изпратеното срещу Бокова писмо от режисьора Евгений Михайлов до посланиците в организацията и това е повлияло негативно върху днешното гласуване за нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

12

ELPIDA

07.08 2016 в 10:36

Доколкото ми е известно биографиите на хора номинирани за такъв пост предварително се проучват до девето коляно.Ако нещо е "покрито" има начини да се научи и без информацията на Е.Михайлов.
Интересното е защо едва сега са "старанията" за дискредитиране на Бокова ?!

29217

10

Лопе де Вега

06.08 2016 в 16:09

Ако наистина това писмо е повлияло на електорите - браво на Михайлов! НО! От начало беше ясно, че тая дърта комунистка няма шансове. Прекалено е червена за този пост. Прекалено много финансови неясноти има около нея. Има силни съмнения в това, че по някакъв начин е зависима от Кремъл. В ЮНЕСКО още се правят на яшармигизо, но няма да е за дълго. При опасност да бъде избрана вероятно на бял свят ще излезе истината за богатството и.

Лопе де Вега!

14469

9

случайно прочетох

06.08 2016 в 15:45

Не харесвам и Бокова и Михайлов, но не смятам, че децата трябва да носят отговорност и вина за постъпките на родителите си.
На пример, какво е виновна дъщерята на Борисов за деянията и приказките му?
Срама ще си носят, но отговорност-не.

12011

6

Alexander Dimitrov Seuret

06.08 2016 в 01:54

Каузата на Бокова, по никакъв начин не е българска! Има две причини за това - 1-та е факта, че зад нея не стоят български интереси, а 2-та, че цари заблуда относно какво би донесло това на страната...Ами, абсолютно нищо, това че човек от дадена страна е начело на ООН, не носи абсолютно никакви ползи за страната, било материали или нематериали. Причините да нямаме Нобелов лауреат(а сме имали номиниран), Оскар(имали сме номиниран), Грами(всъщност имаме) са много, но една от основните е именно управлението на кланове като Бокови...

13056

5

Какавидков

05.08 2016 в 23:52

Мислим че това са игрички. Ще дръпне накрая.
Може би не достатъчно да победи, но на достойно място.