Бойко Ноев: В Европа нямат НСО

OFFNews Последна промяна на 18 март 2015 в 18:31 6949 7

Снимка bTV

Националната служба „Охрана“ няма закон и от службата могат да пазят когото си искат. Това заяви пред bTV бившият военен министър Бойко Ноев.

Решението за това кой да бъде охраняван се взема от една комисия, подчерта той.

Сред охраняваните от НСО са редица политици и съдии от конституционния съд, както и семействата на някои от тях.

В НСО има около 1200 служители, а службата разполага с 40 млн. лева бюджет. Така на практика се получава, че една огромна служба пази една шепа хора, коментира Ноев.

По думите му в същото време в специалния отряд за борба с тероризма има 120 служители и 4 млн. лева бюджет.

Практиката да се осигурява охрана на политици и съдии не е характерна за чужбина. Да сте чули да се блокира Брюксел, когато наши политици ходят там? Извън България много често се случва политиците да ходят на работа с велосипеди, а не със специални автомобили, каза още Бойко Ноев.

Той допълни, че с охраната на политиците и мерките, които се вземат при посещение на високопоставени лица в България, се създава впечатлението, че у нас „цари бесен тероризъм и непрекъснато убиват някого“.

Това носи лоша слава на България, все едно сме държава от Третия свят. И при Тодор Живков и Брежнев не е имало такова нещо, подчерта Ноев.

Бившият военен министър предложи с решение на Министерския съвет служителите на НСО да преминат към отряда за борба с тероризма и да пазят цялото общество по този начин, а не само шепа хора.

На въпроса как да се постъпи при сигнали за заплахи за живота на политици Ноев каза, че може да се назначи охрана, ако става дума за член на правителството, а партийните лидери да използват пари от партийните си субсидии за охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2015 в 20:15

Този си личи по изказванията,че е на хонорар.Голям боооклук.Добре заблуждава.

19.03 2015 в 11:20

Нека предположим, че няма НСО както предлага г-н Ноев. И какво ще стане? Ще стане като с полицейския СОТ. Частните охранителни фирми ще поемат охраната. Политиците ще плащат на "избрани" фирми а парите идват отново от джоба на данъкоплатеца, и къде отиват мислите? В джобовете на някои "наши" бизнесмени собственици на частни охранителни фирми и най-вероятно на двойни "пазарни" цени, без да плащат данъци и осигуровки на техните служители, някои от които между другото са пенсионери и бивши служители от системата на МО и МВР.

19.03 2015 в 09:32

Ние ги обичаме нашите политици и не искаме някой да ги пази от народната любов!

18.03 2015 в 21:44

Стига с тези охрани, който го е страх от мечки - да не ходи в гората! Вместо да купуват часовници и броеници за избирателите, да си плащат охраната!

18.03 2015 в 21:25

"Извън България много често се случва политиците да ходят на работа с велосипеди, а не със специални автомобили, каза още Бойко Ноев."

"В НСО има около 1200 служители, а службата разполага с 40 млн. лева бюджет. Така на практика се получава, че една огромна служба пази една шепа хора, коментира Ноев."

Страх ги е от народната любов,Ноев!Кожицата,кожицата....тя е по-ценна от всичко.

18.03 2015 в 20:51

"На въпроса как да се постъпи при сигнали за заплахи за живота на политици Ноев каза, че може да се назначи охрана, ако става дума за член на правителството, а партийните лидери да използват пари от партийните си субсидии за охрана."

И какво повече да се добави? Не стига, че ни крадат, ами и да им плащаме ние охраната?!

18.03 2015 в 20:07

Какви глупости говори Ноев? Не знам къде е живял по времето на Т.Живков, но във всички случаи не е живал в София.Абсолютно същите верки да сеурност се вдимаха при посещения на "високите гости".