Свалят охраната на Доган с нов закон за НСО

Юлиан Христов Последна промяна на 11 март 2015 в 19:23 29111 21

Свалят охраната на Доган с нов закон за НСО

Държавната охрана, която към момента ползва почетният председател на ДПС Ахмед Доган, ще бъде свалена, ако без промени бъде приет законопроектът за Националната служба за охрана (НСО). Към момента службата работи по правилник, в който е записано, че освен действащите държавници, право на охрана имат и лица от графата "други".

В законопроекта за службата тази възможност отпада. Въпреки, че от службата отказват на отговорят дали Доган ползва охрана и на какво правно основание, от там обясняват, че има едно лице, което ползва държавна охрана по графата "други".

Обществена тайна е, че Доган продължава да ползва държавна охрана. Неофициално се знае, че общият брой на гардовете му е 18 души. Отделно от това пред дома му в Бояна има кабинка, в която също се редуват служители на НСО. Освен всичко друго Службата е разположила и свой скенер на територията на Сараите. 

Законът за НСО беше внесен заедно с още три законопроекта за службите. Той дава право на охрана на президента, вицепрезидента, премиера, председателя на Народното събрание и неговите заместници, председателя и членовете на Конституционния съд, министрите, двамата председатели на върховни съдилища, главния прокурор, омбудсмана, кмета на столицата и чуждестранни гости. 

Президентът, председателят на парламента и премиерът нямат право да откажат охрана от НСО. Те имат право на охрана и до четири години, след като са напуснали постовете си, но само при условие, че е констатирана опасност за живота им. Всички останали могат да откажат държавна охрана, след като попълнят декларация. На тях им се полага охрана по местоживеене, както и лична охрана и транспорт в чужбина.

Законът дава право за охрана и на депутатите. Това обаче ще става само при констатирана повишена застрашеност в мирно време право. За първи път се дава възможността български задгранични представителства да имат охрана от НСО. 

За да прецени риска спрямо определено лице, шефът на НСО ще има достъп до информация от Министерството на отбраната, ДАНС и новосъздадената Държавна агенция "Разузнаване", като степента на застрашеност и видът охрана ще се определят от комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и шефът на ДАНС. При необходимост в заседания на комисията могат да влизат и шефовете на военното и външното разузнаване. 

На Службата се дава право да извършва документиране, фотографиране, звукозапис и видеозаснемане по време на мероприятие с охраняваното лице. На държавните гардове се дават правомощия да изискват информация, както от публични органи и организации, но също и от юридически и физически лица. Те ще имат и ограничени полицейски правомощия - ще могат да задържат опасни лица с помощта на подръчни средства като белезници и въжета. Държавните гардове ще могат да ползват още електрошокови палки, димки и устройства за принудително спиране на превозни средства.

Те ще имат право да ползват и оръжие за защита на охраняваното лице или ако задържан нападател окаже въоръжена съпротива. Оръжие може да се използва и за спиране на превозни средства или за защита "от нападение от опасни животни". За първи път гардовете на НСО ще трябва да попълват и декларации за имущество и доходи, а за всеки служител ще се води служебно дело.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 07:50

Ще си наема частна охрана, няма да остане без... А и НСО не е най-добрият вариант за охрана както видяхме

12.03 2015 в 15:51

не се ядосвайте хора. този помияр е само куклата на конци която ви подхвърлят. всъщнот тези които му дърпат конците и ни разиграват разни политически театри вече толкова години са си същата стара ченгеджийско-комунистическа номенклатура. в парламента се карат а като идат лятото не държавни разноски на почивка по морето знаете ли какви приятели са всичките. особено като се напият като свине !!

12.03 2015 в 11:34

Целият български народ е в графа ,,Д Р У Г И "

12.03 2015 в 11:25

И защо плащаме за охрана на този крадлив мангал? Милиони при това...егати "държавата". Вместо този да е в затвора поне за 30 години, ние го пазим?!

12.03 2015 в 11:15

á дано, ама надали...

12.03 2015 в 11:13

Няма пари за домове за сираци,старчески,болници,училища-а на тоя измекяр му плащаме спокойствието да си вее байрака.Какво става,нали щяха да му събарят сарая...

12.03 2015 в 09:55

С охрана...без охрана...с брониран автомобил...решат ли да те утрепят нищо не може да спре професионалистите и мафията

12.03 2015 в 09:29

Енимехмедов беше личен PR. Дано се задействат професионалистите.

12.03 2015 в 08:50

Тия от ГЕРБ в борбата си с корупцията стигат до нехуманни нива. Първо му бутнаха BBQ-то, сега ще му махнат охраната... Хидроинжинера няма да издържи на репресиите и ще умре в палата си от депресия след тази смела и самоотвержена постъпка на българското правителство.

Според мен редно е да изтеглим поне 16млрд заем за да вдигнем до шипка паметник на великия Бойко Борисов за всичко което направи до тук ...

12.03 2015 в 05:32

Аш колсун бе! Най-после нещо смислено да се направи в държавата.