Богомил Бонев: И в Германия има затвор за папараци

OFFNews 08 януари 2014 в 15:54 2867 4

Богомил Бонев
Богомил Бонев

Личната неприкосновеност на всеки българин е защитена от конституцията. Досега е било празнота, че тази защита в основния закон не е намерила място в Наказателния кодекс. Затова подкрепям в проекта за Наказателен кодекс да се предвиди наказание за всеки, който нарушава личната неприкосновеност. Но веднага уточнявам, че текстът трябва да се прецизира.

Това коментира бившият вътрешен министър Богомил Бонев в правителството на ОДС във връзка с новия Наказателен кодекс, в който се предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Новият кодекс провокира недеволството на правозащитни организации, които съзряха опит за забрана за снимане и отразяване на протестите.

В коментар пред БГНЕС Бонев заявява, че подобно наказание е записано и в Наказателния кодекс на Германия.

"Коментарите на хора с протестърски позиции не са коректни. От Александър Кашъмов до адвокат Николай Генчев в коментарите си посочват, че в цивилизования свят няма държава, в която подобно действие да се наказва с лишаване на свобода. Това е или невежество, или манипулация и лъжа. Например в чл. 201 на Наказателния кодекс на Германия е формулиран текстът предвиждащ налагане на наказание лишаване от свобода до една година, както е нашият текст. Отделно там текстът е много по-прецизен. Предвижда се наказание не само за този, който прави снимка, нарушавайки личната неприкосновеност, а и за този, който използва снимката, заснета по този начин. Има наказание за този, който съзнателно предоставя снимка на трето лице, която е заснета с позволението на лицето. Всичко това по никакъв начин не поставя Германия извън цивилизования свят, както твърдят противниците на нормата у нас", обяснява Бонев.

Той допълва, че текстът в новия НК трябва да се прецизира. В момента той давал възможности за широко тълкуване. "Примерно не е дефинирано понятието който снима противозаконно – не се уточнява какво означава това и на кой закон противоречи. Не е дефинирано в какво помещение е забранено и къде може да се снима. Казано е само, че при публични прояви – това означава ли, че ако не е проява, тогава не може да се правят снимки. Според мен това не е целта на вносителите. Всъщност все още законът не е внесен дори за първо четене. В момента се върви широко обсъждане и всякаква истеризация на тази тема е вредна", заявява Бонев.

И продължава:

"Нека да допълня, че и в Калифорния в НК е предвидена такава мярка –лишаване от свобода за нарушаване на личната неприкосновеност. Нека напомня, че и смъртта на лейди Даяна беше предизвикана от папараци. В нашия случай би трябвало текстът да бъде насочен по-скоро към папарака. Аз бих предложил да ползваме немския Наказателен кодекс, и без това нашата наказателно правна система е най-близка до немската, текстът там работи отдавна, а наказанието е само когато се вижда, че снимката е направена в помещение или място, където няма други хора.

Но пък искам да кажа още – тези, които сега критикуват закона, да имат предвид, че в чл. 188 от НК на Германия има клевета и обида срещу политици. Ако срещу личност от политическия живот на народа се разпространява свободно в рамките на събрание или чрез медиите обида по смисъла на чл. 186, която е в съответствие с позицията на потърпевшия, и ако действието има за цел да се подрони авторитета му , тогава извършителят се наказва с лишаване на свобода от 3 месеца до 5 години. Предвидено е и, че клевета по чл. 187 се наказва при същите условия с лишаване от свобода от 6 месеца до 5 години.

Представете си какво ще се случи у нас, ако такъв тест се вкара в НК и какъв "демократичен вой" ще се вдигне до небесата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови