Бинев: Аз съм единственият, който е правил пари от култура

ОFFNews 02 декември 2014 в 20:19 6177 21

Слави Бинев.

Снимка Сергей Антонов

Слави Бинев.

Трябва да е ясно - единственият, който е правил пари от култура, съм аз. Говоря за депутатите в Комисията по култура, с изключение на Стефан Данаилов. Там, където аз се появя, винаги нещата във финансово отношение се оправят. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията по култура и медии в парламента Слави Бинев.

Той каза, че не е Любомир Пипков, но и не е нужно да бъде, защото проблемът на културата е в нейното управление и липсата й на финанси.

"Трябва да превърнем културата в нещо доходно", категоричен е архонтът.

Не мутра, а герой

"Публичното пространство сложи клише върху мен. Не знам какво означава това да съхраниш семейството си, да съхраниш себе си, да си готов на всичко, за да застанеш срещу престъпленията, от които държавата не може да те опази. И да те нарекат мутра. В другите страни - в приказките, които съм чел - това е героят. Това не е престъпникът, това е героят и него го аплодират", защити се Бинев.

Бизнес проектите му били доказателството, че той е подходящият човек за комисията, ако "искаме да се свърши работа".

"БИАД е бизнес проект, преди него има много други бизнес проекти като "Библиотека", "Дали", "При кмета", където бяха всички български звезди, които по това време бяха изгонени от голямата сцена, и намериха "тих пристан", изтъкна депутатът.

Бинев определи културните дейци като "наивни, емоционални и лесно манипулируеми". Артистите обаче трябвало да го съдят по делата му и по това, което "тепърва ще направи" за родната култура.

"За да имаш мнение за някого, трябва да го познаваш. Останалото означава, че или си повлиян от тълпата, или си подлъган от авторитетите в нея, или имаш някакви мисли други, или имаш лична мъст, или някой е купил твоето мнение", коментира Бинев.

Архонтът оценява високо качествата на Стефан Данаилов като артист, но не мисли, че той би се справил с поста на чисто мениджърско и административно ниво. Освен това би било в конфликт на интереси артист да е председател на комисията, защото "целият сектор е на гилдии и е нормално една да е по-привилегирована за сметка на друга". Именно защото Бинев не е в тази сфера, той смята себе си за безпристрастен съдник.

Война или мир

Бинев обеща да постави в парламента въпроса за бюджета за културата през 2015 г., като го определи за обидно малък.

Колкото до медиите, патриотът призна, че в миналото е имало грешки "и от негова страна, и от страна на системата на отразяване на новините у българските медии", но поиска миналото да бъде загърбено.

В желание да "зарови томахавката" с БНТ Бинев подари на телевизията фигурка на бял гълъб, която в западните страни символизира мира. Архонтът обаче предупреди да не се забравя, че на изток гълъбът е символ на войната, а той самият идвал от европейските институции и източните бойни изкуства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!