Без дебат: Димитър Главчев оглави Сметната палата

Йорданка Веселинова 28 юли 2023 в 22:00 1965 1

Главчев

Снимка БГНЕС

Димитър Главчев

Депутатите избраха Димитър Главчев за председател на Сметната палата без дебат, но с аплодисменти.

Номинацията на ГЕРБ-СДС бе подкрепена със 148 гласа "за" (ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС), 34 "против" ("Възраждане") и 6 "въздържал се" (1 от ИТН и 5 от БСП).

Опонентката му Нина Стоименова, номинирана от "Възраждане", получи само 38 гласа - депутатите на Костадин Костадинов и четирима от ПП-ДБ.

За номинацията на Главчев се заговори още в края на юни, когато бюджетната комисия в парламента гласува процедурните правила за избор на председател на одитната институция.

ГЕРБ и ДПС се готвят да оглавят БНБ и Сметната палата

На 22 юни Конституционният съд реши, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков е бил освободен от парламента противоконституционно. Съдът бе сезиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след като в последните дни от работата на 48-ото Народно събрание парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" отстраниха Цветков. Проекторешението бе включено извънредно в дневния ред на парламента. Вносители бяха лидерите на групите в т.нар. коалиция "Рашидов" - Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и Стефан Янев ("Български възход"). Решението бе прието със 118 гласа "за", 82 "против" и 0 "въздържал се".

Казусът с Цветков обаче се оказва заплетен, тъй като мандатът му е изтекъл и сега топката се връща отново в полето на Народното събрание, което да реши дали да върне или не Цветан Цветков в Сметната палата.

Вчера Цветков се опита да стигне до работното си място, но получи забрана за достъп до сградата. След като получи отказ да влезе, Цветков заяви, че заповедта е опит хората да не видят какво се е случвало там през последните шест месеца. По-късно от Сметната палата излязоха в позиция, в която се казва, че Цветков не е председател, а посетител.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!