Барети се оплакаха на вътрешния министър от репресии

Шефът им возил гаджето си до мола със служебен автомобил

OFFNews 28 ноември 2017 в 14:57 14242 0

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил пълна проверка на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), след като служители в звеното изпратиха отворено писмо. В него се говори за своеволия и упражнявани репресии върху неудобни служители от страна на ръководството на отряда. 

Баретите сами са поискали проверка, която да обхване организацията на работа им, професионалното ръководство, включително кадровата политика и провеждане на конкурси.

Начело на отряда е назначен отново Георги Гайков, по чието време се случи инцидентът в Лясковец. Тогава Гайков беше посочен за поста от бившия главен секретар в правителството на Пламен Орешарски Светлозар Лазаров, който сега е областен координатор на "Атака".

Към момента отрядът също страда от недостиг на кадри. 

Исканията на баретите са свързани с това, че в отряда има "прояви на лоши практики", "създаването на атмосфера на недоверие между служителите в отряда, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношение, а не на професионални качества, опити за саморазправа, нарушаване на основни принципи на работа в МВР, каквото се явява възможността за кариерно израстване, професионално обучение".

В писмото се твърди, че командирът на отряда и негови приближени извършват "тотална саморазправа с неудобни служители". Това довело до страх у баретите, които работели под силно напрежение, а тези, които не са приближени на командира, са лишавани от полагащото им се допълнително материално стимулиране.

Вместо това се толерират служители с недостатъчна подготовка, а хора с опит биват подценявани и изтиквани в периферията.

В един конкретен случай служители са били репресирани, след като подали сигнал за неспазване на нормативната уредба в СОБТ. 

В писмото се посочва:

Същевременно служители с дългогодишен стаж в СОБТ-МВР, които са се доказали като професионалисти в реални високорискови специализирани и специални операции и се ползват с доверието и уважението на останалите, но неудобни за Командира на СОБТ, чрез гореспоменатите докладни записки, се отстраняват без претекст и не им се дава възможност за професионално обучение и развитие. Пример за това е забраната, с която се спират дългогодишни служители (отново тези, които са докладвали) от включване в специална подготовка „Парашутна” без никакви професионални мотиви. Тези служители имат летателна подготовка, за която в годините са инвестирани сериозни финансови средства от страна на МВР, но поради наложените ограничения и липса на летателни часове, ще намалят или загубят парашутни умения. Мотивът за това е изцяло личен и взет еднолично от ВПД Командира на СОБТ - г-н Гайков, без да се търси мнение или становище на преките им ръководители и без провеждането на евентуални дисциплинарни проверки по смисъла на ЗМВР.

В същото време хора без подготовка и опит са назначени в комисията по Председателството на Съвета на ЕС. 

Посочват се и проблеми с документооборота, като се нарушават принципите на субординацията и съгласувателния режим при издаването на документи. 

Сред служителите на СОБТ упорито се говори, че тайно се подготвя нов щат по предложение на командира на отряда Гайков, с цел отстраняване на неудобни служители и назначаване на хора от близкия му кръг. "Това води до страх на служителите дали ще запазят служебните си места, демотивира ги и ги поставя в ситуация на незаинтересованост от пряката им работа, тъй като са заети да запазят работата си и положението на семействата си", се посочва още в писмото.

Служителите посочват, че подходът на командира им е бил прилаган и в предходното му управление в периода 2013 – 2014 г., когато Гайков е отстранил от ръководни длъжности служители без никакви аргументи и на тяхно място назначил хора без необходимата подготовка. "Един от тези удобни служители скоро след назначаването му беше задържан за контрабанда на цигари и му е повдигнато обвинение за ощетяване на държавата с милиони левове. По негово време е и добилия печална слава случай „Лясковец“, при който настъпиха тежки последствия и загуби не само за държавата, а и за служителите от отряда. Беше изгубен човешки живот и пострадаха 4-ма служители, като за взетите решения за смяна на ръководни служители, никой не се осмели да му потърси отговорност", се посочва още в писмото.

Служителите твърдят, че командирът често използва служебни автомобили за лични цели - транспортиране на приятелката му до различни дестинации, дори през почивни дни, като някои от съвместните им посещения са на молове в София, което не е свързано със служебни ангажименти, а водачите на служебния автомобил са принудени да чакат в паркинга по няколко часа.

"До сега се притеснявахме да сигнализираме за поведението на г-н Гайков, поради това, че той заема най-високата ръководна длъжност в отряда и може да окаже някакъв натиск върху нас, да използва контактите си, за да забави и/или прикрие сигнала и/или да се стигне до уволнение на служители, които не са съгласни с методите на управление. Основание за това ни притеснение дава и фактът, че г-н Гайков многократно, на всеслушание е заявявал, че има както политическа подкрепа, така и че познава много властимащи лица", заявяват баретите.

Те смятат, че Гайков не само уронва престижа на СОБТ, "опитвайки се да го превърне в лична своя частна фирма", но е създал демотивация в личния състав, което води до намаляване на боеспособността на отряда. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За пълзящия преврат