Психичноболен се барикадира в дома си в Лясковец с пушка, уби полицай

ОFFNews Последна промяна на 14 март 2014 в 07:43 9352 17

Психично болен мъж се барикадира с оръжие в дома си в град Лясковец, уби полицай и рани още трима униформени рано тази сутрин, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Стрелецът още е в къщата и не е заловен. Провежда се полицейска акция по неутрализирането му.

Двама полицаи са в болницата във Велико Търново в прострелни рани в областта на мишниците. Трети е по-леко пострадал. Животът на тримата е извън опасност.

Според свидетели името на мъжа е Петко Савов, на 53 години, от Лясковец. Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а от миналата година се говори, че пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото вдигат много шум. На свой ред директорът е информирал полицията.

Пред БНР Лазаров обясни, че мъжът се е барикадирал преди цели 4 години - през 2010 г. Вчера той отправил нова заплаха, че ще стреля по децата. Затова в дома му дошъл екип от полицаи по водено досъдебно производство за закана за убийство и незаконно притежание на оръжие. По думите на главният секретар на МВР полицаите отишли на адреса, за да предотвратят инцидент. Тогава мъжът открил стрелба по тях. На място той е застрелял един от униформените, а други двама са ранени от рикошет.

Мъжът е стрелял с ловна пушка с патрони за едър дивеч. 

Районът около инцидента бе отцепен от полиция, учебните занятия в училището бяха отменени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2014 в 20:14

Бог да го прости загиналия полицай и дано ранените му колеги се оправят. Но... директора на училището е подал сигнал за заплахите. Какъв е резултата от сигнала? Кой е оставил душевноболен да разполага с оръжие? Смъртта на полицая лежи върху овчедушието, немарливоста и бездействието на колегите му!

14.03 2014 в 16:01

Министерска оставчица? Нещо?

14.03 2014 в 11:58

Г-н Иванов, благодаря за подкрепата! Може би трябва да бъда по-конкретен. Препоръката ми е за действие на ранен етап, когато трябва и може да се подходи по-елегантно, без шум, стрелби и т.н. Да се приложат технологичните похвати на специалните служби, които за съжаление все още не се възприемат напълно от полицията. Това, което се нарича ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКА. Добре е да има процедури, предварителни планове и др., но проблемът е, че няма възможност всички ситуации от социалната действителност да се вместят в процедури, колкото и съвършени да са те. Затова трябва да се създават ситуации чрез комбинации, експерименти и др. за да се стига до позитивен резултат. На това трябва да се учат полицаите - да подхождат умно и да действат едва след като са събрали достатъчно информация и са в състояние да упражняват пълен контрол върху ситуацията и лицата, които имат отношение към нея. Колко е просто това, но се иска да се мисли повече и навреме. Така поне пише в дебелите книги.

14.03 2014 в 11:36

Да дава оставка тоя смешник главния секретар на МВР. По-голяма смешка от тоя няма. Случая с Чакъра беше същия ама убит и ранен полицай нямаше, нали?

14.03 2014 в 11:28

В това видео можете да видите как действат израелските служби за борба с терора "ЯМАМ". Става въпрос за барикадирал се в апартамент психично болен, който държи за заложник дете.
http://www.youtube.com/watch?v=wuWJD7HTt7c

14.03 2014 в 11:14

Напълно съм съгласен с Джон Ленън. Дори в страни като САЩ статистиката показва, че много малко полицаи участват в престрелки. Това обаче не значи, че не трябва да са подготвени и да имат процедури как се действа. В случая реагират на сигнал, в който човекът сам си казва, че има оръжие и планира да го използва. А се стига до резултат, че всички участвали в първоначалните действия са пострадали половината тежко и един фатално.

14.03 2014 в 10:23

Това, което се случва е резултат от дългогодишните усилия да се разсипват службите и полицията. Стигна се дотам всяка една елементарна ситуация да се превръща в криза. Причините са много и едва ли сегашно ръководство трябва да поема цялата вина. Една от тях е, че вместо да се обучават полицаите на майсторство и професионализъм започнаха да им пълнят главите с глупости - пример - всяко обикновено рутинно действие се представя за специализирана операция. В случая е трябвало да се направи КОМБИНАЦИЯ - под приемлив предлог лицето да се излъже да излезе от дома си и да му се сложат белезниците. Жалко за убитото момче, жалко!

14.03 2014 в 10:18

Като се замисля, Сидеров също има оръжие и заплашва, а мерки не се вземат!

14.03 2014 в 10:16

Полицаите да не си помислят да стрелят а да му занесат кафенце, ракийка може и мезе, щото ако случайно оскубят и един косъм от главата му после България ще бъде осъдена за нехуманно отношение към престъпниците. После може да се подредят в редичка та да постреля малко по полицаи и накрая ще му дадат условна присъда, ако не и награда...

Всички помним какъв цирк се разиграваше(че и в момента продължава) като гръмнаха чакъра.

14.03 2014 в 09:51

Както винаги, супер професионални действия на полицията...