МВР търси барети за антитерористичния отряд

OFFNews 07 април 2016 в 14:56 17671 3

МВР търси барети за антитерористичния отряд

Снимка БГНЕС, архив

МВР опитва да запълни щатните бройки в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), тъй като щатовете там не са запълнени. Това става ясно от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова на депутатски въпрос, съобщава БГНЕС.

"Към настоящия момент броят на работещите служители в СОБТ не покрива щатната численост. В тази връзка е издадено писмо на главния секретар на МВР от 07.12.2015 г., с което е указано на ръководителите на структурите от МВР да осъществяват управленско съдействие за кадровото обезпечаване на Специализирания отряд за борба с тероризма", се посочва в отговора на вътрешния министър.

Всеки месец със заповед на командира на баретите се определят и дати, на които се провежда вътрешен подбор на служители от системата на вътрешното министерство. “Предвид липсата на задължителна военна подготовка към момента в България, е направена преценка, че за нуждите на СОБТ е необходимо да се търсят служители, които имат първоначален професионален опит в структурите на полицията”, уточнява вътрешният министър. След етапите на вътрешен подбор следва сформиране на отделни групи най-малко от осем души от издържалите кандидати, а впоследствие и тяхното обучение в рамките на три месеца.

Според Румяна Бъчварова въпросът с кадровата обезпеченост на СОБТ нямало да се реши с автоматичното назначаване на нови кадри. “Не е въпрос на управленско решение за попълване на щатната численост, а по-скоро изискване, отговарящо на спецификата на специализираната структура”, анализира вицепремиерът и вътрешен министър. 

Не само отрядът на баретите, но и спецслужбите като цяло страдат от кадрови недостиг. При приемането на бюджета за 2016 г. шефовете на служби посочиха, че освен хроничен недостиг на пари има и немалко незаети работни места. Най-сериозно положението в ДАНС, където към края на миналата година заетостта е едва 60%. В новосъздадената Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) недостигът на персонал е 37%, а в НСО - 13 %. 

Подобно е положението и в армията. Според годишния доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили към 31 декември 2015 г. окомплектоваността на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с личен състав е 87 %. Окомплектоването на резерва към декември пък е само 21%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!