Бареков отказал да участва лично в разговорите с ГЕРБ

Ивайло Анев 09 октомври 2014 в 10:17 5580 7

Бойко Борисов и Николай Бареков.

ГЕРБ определи среща със всички осем политически сили, които влизат в парламента. Срещата между ГЕРБ и ББЦ е на 17 октомври. Съвсем умишлено Бареков не присъства в тази контактна група.

Това заяви в дебат по Нова телевизия Росен Петров от „България без цензура".

Според Петров така се избягва излишното натрупано напрежение между лидерите на двете партийни групи.

"Задава се един много сериозен проблем. Той вече не е прецедент, а една опасна практика - като минат изборите, започват протестите. Въпросът е ние признаваме ли резултатите или се хвърляме в едни безкрайни протести", каза Валери Жаблянов от БСП.

"Струва ми се, че всички знаят, че това доникъде не води и че без едно конструктивно управление няма как. Конструктивно означава - тези различни партии да намерят общ език, каза Жаблянов. Позицията на БСП беше съобщена още вечерта на пресконференцията след изборите. Резултатите са резултати и ние сме в опозиция", допълни той.

Жаблянов уточни, че позицията на БСП не е резултат от вътрешно допитване, а то резултатите от изборите на 5 октомври. "Очевидно е, че инициативата принадлежи на десницата. Предлагаме десницата, която настояваше за нов морал, да го демонстрира", категоричен той.

От своя страна Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт обяви, че е необходим национален консенсус.

„Предлагаме среща между всички избрани партии и синдикалните организации и да се направи програма в социален и икономически аспект. Да се набележат тези 5-6 приоритета – икономическата криза, политиката на доходите, здравеопазването, демографската криза и престъпността”, добави Каракачанов.

„Ние в схеми, по които досега се правеха мнозинства и правителства, няма да участваме”, категоричен бе Красимир Каракачанов.

„Ако ГЕРБ успее да намери реформула, даваща широко съгласие с основните политически сили, има основание АБВ да участва и да се включи. Ако се сформира правителство с малки партии около ГЕРБ, ние сме готови да подкрепим мерки, свързани с цените”, допълни Ивайло Калфин от АБВ.

Запитан какво мисли за вариант Б - нови избори, Росен Петров от ББЦ бе категоричен: „Това ще е катастрофа за България”.

„Надявам се да бъде през пролетта, защото ако сега влезем в предизборна кампания, икономиката на страната ще преживее голямо напрежение, което ще се отрази върху хората. Но ако няма възможност за сглобяване на правителство, може би след няколко месеца ще има нови избори”, обяви Ивайло Калфин от АБВ.

„На България е необходимо стабилно правителство, но ако партиите не могат да намерят консенсус помежду си, не ни плаши да отидем и на нови избори”, заяви Красимир Каракачанов.

Валери Жаблянов пък обясни, че БСП – Лява България влиза в парламента с цената на двойно по-малко мандати в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови