Бареков и Софиянски правят консервативно движение

OFFNews 18 юни 2016 в 15:49 10037 11

Николай Бареков и  Стефан Софиянски започват работа по консервативен проект в България.

Започва работата по нов дългосрочен фундаментален проект – консервативен клуб, отворен за всички партии и личности, обясниха двамата пред bTV.

"Ситуацията в Европа и света показва, че е нужен нов консервативен проект. Европа е пред много сериозно разцепление заради неуспешната интеграция на почти цяла Източна Европа и България не прави изключение. Ако успеем да изградим този проект на време и се обединим около подходяща фигура, ще се явим на президентските избори", обясни евродепутатът Бареков.

Според Софиянски пък в момента обществото се е "изпразнило от идеология". "Затова даваме и тези изключително слаби резултати", добави служебният премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски.

"Много отдавна не участвам в рейтинги, но когато съм участвал съм бил на първо място и с далеч по-висока подкрепа, отколкото тази, която имат днешните управляващи и причината е била, че съм работил винаги. Това е нещото, което липсва", смята Софиянски.

По думите му, ако се сравнят десетте години от 97-ма до 2007-ма, когато станахме член на ЕС, се вижда, че икономическото и стопанското развитие на България е било много по-силно, отколкото през последното десетилетие.

"Причината не е Европейския съюз. В периода 97-ма-2007-ма като общество сме имали много ясна цел – да влезем в ЕС. Тогава работихме ние. Тогава бяха правителствата на Костов и на Царя. Ние имахме цел и работихме да влезем в ЕС. Успяхме. Влязохме. Сменихме обществената си принадлежност – в НАТО, в ЕС и постигнахме нашата цел", припомни бившият служебен премиер.

„България може да има само една цел. Не може политикът да има друга цел, освен една и тя е много проста - българинът днес да живее по-добре от вчера и утре да живее по-добре от днес. Друга цел няма. Въпросът е как да се постигне“, подчерта Софиянски.

По думите му България има нужда от нов десен проект, защото в момента страната ни върви с изключително слабо икономическо темпо и влиза в тежка финансова задлъжнялост. "Това идва от липсата на формулировка на ясна стратегия и липсата на цел. Ако трябва формален измерител на тази цел – в следващите 5-6 години и дори в този програмен период, който закъснява, България трябва да постигне поне стандарта на средноевропейските държави", подчерта експремиерът.

"Стремим се да обединим обществото около идеи. Така беше в началото на 90-те години, когато направихме радикалните промени – всички бяхме обединени около конкретни идеи и цели, които постигнахме. Сега тези идеи и цели ги няма и ние искаме да ги поставим на масата", каза още Софиянски.

На въпрос дали Божидар Лукарски е добър икономически министър, Софиянски отговори: „В един нов икономически модел, място за Министерство на икономиката – няма. Какво министерство на икономиката, когато имаме 97-98% частна собственост?“.

„Има една поговорка, може би е вярна – за един бит десет небити давам. Аз много бой изядох за последните две години и това много ме обогати. Боят е доста мъдър. Като стоиш на ринга и всички скачат върху главата ти, човек започва да си дава равносметка за хората около себе си, за идеята и т.н.“, коментира Бареков.

Според евродепутата дали Борисов или Първанов са добри или лоши политици оценка могат да дават единствено хората.

"Аз смятам, че България в момента хич не се управлява добре. Аз съм на мнение, че ако така продължаваме, в следващия Европейски парламент България няма да е в Страсбург и Брюксел, а ще има един друг парламент – за тези от Б-отбора, който ще заседава примерно в Букурещ", предупреди евродепутатът.

Той обясни, че на конференцията за създаването на нов консервативен проект в България, подкрепен от ЕКР – Консервативната партия в Европараламента, са били поканени хора като Соломон Паси и Огнян Герджиков, защото те имат своя принос към българската политика. Той каза още, че са присъствали и хора с леви идеи като Живко Георгиев, Михаил Константинов, Харалан Александров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

10

SC

19.06 2016 в 00:19

На тия консерва не бих им разрешил да правят, камо ли консервативна партия.

21668

8

Руслан

18.06 2016 в 19:05

Байраков е в лека заблуда. Черепа не е спонсор като оня духач банкерчето и свинята Пеевски.
Сега за спасяване в Брюксел ще има отстрел.

12392

7

sevsev

18.06 2016 в 17:58

Новият спонсор кой е?

14469

6

случайно прочетох

18.06 2016 в 17:32

Отврат!

29216

2

Лопе де Вега

18.06 2016 в 16:46

Еми хубаво. Много ни липсваше Софиянски и той да ни оправя. От тримата, за които плака наскоро баречето, само софиянски се нави и то светкавично. Като Пена от вица дето Вуте рекъл - Как си, Пено? А тя отговорила - Леле, Вуте що си сладкодумен. С една дума ме нави! Сериозният въпрос е - откъде пари? Кой се е навил да плати поредната клоунада? Кой си мисли, че рейтингите на Софиянски струват нещо днес и си струват капиталовложението? А иначе защо не, поне ще ни забавляват допълнително в цялата клоунада, странно защо наричана президентски избори.

Поздрав!