АБВ поиска да контролира управляващите заедно с бивши партньори на Бареков

OFFNews 30 май 2016 в 15:55 4221 3

АБВ, "Народен съюз" и "Гергьовден" създават Политически и парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт. Двете формации - партньори на партията на Георги Първанов - бяха в коалиция с "България без цензура" на Николай Бареков на последните парламентарни избори.

Формациите се съюзяват с цел изготвяне на законодателни инициативи за съдебната система, борбата с корупцията, социалната и демографска политика, външната политика, националната сигурност, икономиката и енергетиката.

В съвета влизат и патриотични формации.

"Този съвет ще се опита да контролира действията на изпълнителната власт, ще организираме различни дебати по различни важни теми за обществото", уточни Светлин Танчев от "Народен съюз", който преди беше заместник на Бареков в ББЦ.

Основателите на обединението подчертават, че то е отворено към всички политически сили и че се надяват до края на седмицата неговият формат да е ясен окончателно.

"Съветът ще бъде политически и парламентарен, защото основното място за прокарване на политики е Народното събрание и защото амбицията ни е да надхвърлим нивото на парламента и да успеем да инициираме сериозни обществени дебати по значими за обществото теми", каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Идеята за сътрудничество между трите формации е "навременна и в никакъв случай спонтанна", подчертават от партията на Първанов. Депутати от парламентарните групи работили заедно по различни законодателни инициативи през последните месеци, особено в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и престъпността.

Обединението планира да внесе повторно някои предложения за промени в закони, сред които Закона за гражданските фалити, както и предложението за публичност на лобизма.

Миналата седмица лидерът на АБВ Георги Първанов се срещна в парламента с "Народен съюз" и "Гергьовден", за да обсъди с тях възможността за издигането на обща президентска кандидатура. На излизане от срещата Румен Йончев ("Народен съюз") определи Първанов като "една много силна кандидатура за президент". Ден по-късно Първанов заяви, че кандидатът на АБВ за президент трябва да е "доказан държавник".

Днес на пресконференция Румен Петков призова също "отговорните фактори в държавата" да кажат дали е имало и с какъв мандат български делегации в Китай и Япония и водили ли са те преговори за изграждането на нова ядрена мощност с „Уестингхаус “ и японска компания. Той призова и за яснота дали са водени са преговори с японска компания за подмяна на турбина на ТЕЦ „Марица изток 2“ на десеторно по–висока цена и много преди крайният срок за експлоатация на настоящото съоръжение.

„Министерство на енергетиката е длъжно да даде на българското общество и много по-сериозна информация за кредита от около един милиард лева, който беше изтеглен фактически и зад гърба на Народното събрания, и зад гърба на гражданите. Вярно ли е, че лихвата е повече от 6.5 процента и че БЕХ я прехвърля на НЕК", попита той и поиска отговор на въпроса дали е вярно че по кредита се предвижда и лихва от 2.5% за организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови