Българските евродепутати обявиха победа в защита на розовото масло в ЕП

OFFNews 04 октомври 2023 в 16:07 1000 0

ЕП

Снимка Пресцентър на ГЕРБ

Очаква се в края на годината Европейската комисия да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

Българските евродепутати постигнаха сериозен пробив в борбата за защита на българското розово масло в европейския парламент, обявиха днес евродепутати от различни партии.

Това се случи в рамките на пленарната сесия на европейския парламент в Страсбург, на която българските евродепутати от всички политически групи се обединиха и заедно успяха да обърнат гласуването в полза на внесените от тях изменения към предварителната преговорна позиция. Според нея се очакваше в срок до 4 години ЕК да излезе с ново законодателно предложение за етерично-маслените култури, базирано на доклад за свойствата и ефекта им върху здравето.

В крайна сметка, в резултат от днешния вот, Европейският парламент ще настоява да няма ново законодателство за етеричните масла. ЕП ще иска Европейската комисия да изготви доклад относно въздействието им върху човешкото здраве в срок не по-рано от 6 години, а не до 4 години, както първоначално се предвиждаше, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

„Това е същински пробив в работата на всички български колеги - нашата неголяма делегация от 17 евродепутата да спечели подкрепата на над 300 свои колеги в подкрепа на българското розово масло“, коментира евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). „Оттук насетне на ход са националните власти, които трябва в тристранните преговори да се възползват максимално от този пробив и да се борят тази позиция да бъде защитена и от Съвета“.

Измененията в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), инициирани от Европейската комисия, предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни въз основа на съдържащи се в тях елементи, които в определени условия могат да предизвикат неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве. В същото време Комисията мотивира промените и със Зелената сделка с опасението, че попаднали в почвата (след употреба на козметични продукти например), те предизвикват замърсяване на околната среда.

Всички български депутати в европейския парламент, независимо от своята принадлежност към партия и политическо семейство, застават зад общата позиция, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химически елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация. Това е така, защото съставът на розовото масло не е константен, а зависи силно от условията, в които виреят розите - метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на валежите и др., тоест те са вещества с многобройни съставки, които в различни условия могат да варират като количество и наситеност, поясняват от пресцентъра на ГЕРБ.

Европейската комисия публикува предложението за изменения на регламента CLP в края на 2022 г. Няколко месеца по-късно кметът на Казанлък Галина Стоянова алармира, че Европейският съюза застрашава бъдещето на българското розово масло и призова държавата да се застъпи за розопроизводителите и за този традиционен за страната ни поминък.

Желанието на Европейската комисия да промени начина на етикетиране на етеричните масла предизвика силни притеснения у българските производители, преработватели и търговци на масло от роза и лавандула поради потенциалното изискване продукцията им да бъде определена като опасна за здравето и това да повлияе негативно както на производството, така и на пазара на етерични масла.

Очаква се в края на годината Европейската комисия да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

„Доволна съм, че дебатът в пленарна зала се фокусира върху българското розово масло. Чу се гласът на България, българското розово масло получи признание. Нещо повече, заместник-председателят на ЕК, Маргаритис Схинас пое ангажимент по време на преговорите по предложението за изменението на Регламента специално внимание да се обърне на етеричните масла, споделяйки, че винаги се е възхищавал на българското розово масло. Имаше ясен ангажимент и от докладчика г-жа Спираки, която отбеляза, че е посетила Розовата долина на България и е обещала, че с тези промени няма да застраши препитанието на розопроизводителите”, коментира и евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!