България ще се откаже от въглищните централи най-рано след 17 години

OFFNews 11 октомври 2021 в 21:10 1687 0

Снимка МС - пресслужба

Към момента като индикативна дата за прекратяване използването на въглища в България е 2038 г. Служебният кабинет все още не е изоставил варианта за договаряне с Еврокомисията и на дата за 2040 г. Решението за точната дата ще бъде ясно до края на тази седмица.

Това съобщи министър-председателят Стефан Янев в рамките на XV годишна среща на бизнеса с правителството.

Премиерът посочи, че България е сред най-въглеродно интензивните държави в ЕС и преходът към декарбонизация трябва да е плавен и справедлив. По думите му бизнесът и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират.

Министър-председателят изтъкна, че трябва да бъде разработена стратегия за прехода, която да бъде широко обсъдена в обществото и да бъде одобрена от българския парламент.

Зелената сделка

„Приветствам зелената идея като замисъл и необходима инвестиция в бъдещето. В същото време вярвам, че е неразумно и безотговорно да си затваряме очите пред предизвикателствата, пред които сме изправени по пътя на нейното реализиране. Проблемите, които в момента наблюдаваме на пазара на енергийните ресурси, са само част от импликациите в това отношение“, каза министър-председателят.

Премиерът изтъкна, че е необходимо както на национално, така и на наднационално ниво да се търсят общи решения за ограничаване на негативните социални и икономически последствия в хода на зеления преход:

„Тези решения следва да позволяват определена гъвкавост на националните държави да реагират своевременно, така че да защитят своите икономически и социални системи при неблагоприятни обстоятелства, каквито наблюдаваме в момента с цените на електроенергията и на ключови енергийни източници. Защитавайки националните системи, ние защитаваме и общата европейска система“

Янев е на мнение, че е време за корекции в парадигмата на Зелената сделка и в инструментариума за нейното прилагане, така че тя да доведе до желаните резултати в заложените времеви рамки:

„Не искам да бъда разбран погрешно – призивът за гъвкавост и корекции, които да неутрализират дефектите в концепцията, в никакъв случай не е абдикация от ангажимента ни към чиста енергия, към съхраняване на нашата природа, към постигането на климатична неутралност на ЕС. Дълбоко вярвам, че това е инвестиция в нашето общо бъдеще. Но по този път сме длъжни да вървим разумно, съхранявайки своята икономическа и социална жизненост, респективно своята национална сигурност“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови