България ще купи 198 бойни машини, 183 от тях са ''Страйкъри''

Кристина Минчева 09 ноември 2023 в 16:00 1950 1

Тодор Тгарев

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Министърът на отбраната Тодор Тагарев в пленарна зала

Парламентът прие решение за купуването на 198 броя бойни, разузнавателни и командно-щабни машини. От тях 183 са бойни машини "Страйкър". Следва Министерството на отбраната да внесе за ратификация проекта на международен договор (Letter of Offer and Acceptance) -BU-B-UCP, с който се предвижда придобиване на бойната техника. 

С предложения Проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход освен придобиване на 198 броя бойни, разузнавателни и командно-щабни машини, се предвижда и закупуване на специални машини за ядрено, химическо и биологично разузнаване, за медицинска евакуация, за инженерно осигуряване, транспортни и евакуационни машини, както и 15 спомагателни камиона.

Предлаганият срок за производство и доставка на машините е около 36 месеца от възлагането на договора за производство от страна на Сухопътните войски на САЩ. Началото на доставките е предвидено за третото тримесечие на 2025 г., а краят на доставките за първото тримесечие на 2028 г. Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г., с темп на доставките от 10 машини на месец.

В проекта е включено още обучение на военнослужещи за експлоатация и техническа поддръжка на всички типове машини и системи, доставка на учебни пособия и тренажори за подготовка, доставка на първоначален комплект от резервни части и консумативи, първоначална логистична поддръжка за подпомагане на процеса по усвояване на експлоатацията и поддръжката на машините, мобилни полеви работилници за ремонт и/или възстановяване на бойни повреди.

В доклада на комисията по отбрана е посочено, че с реализацията на инвестиционният проект ще се постигане по-добра оперативна и техническа съвместимост с армиите на страните членки на НАТО и ще се намали критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС в областта на въоръжението.

На заседание, проведено на 5 октомври 2023 г., Комисията по бюджет и финанси е разгледала посочения проект на решение. В становището на комисията е посочено, че той е представен от министър Тагарев, който отбеляза, че работата по реализацията на „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" стартира през 2018г. с приемане от 44-тото Народно събрание на проект за инвестиционен разход, обнародван в Държавен вестник бр. 51 от 19.06.2018г. В хода на осъществяване на последващата процедура е установено, че от възложителя са допуснати две оферти, но те съществено надвишават утвърдената от НС финансова рамка. От друга страна, продължаването на процедурата по възлагане би довело до дискриминиране на отстранените участници, поради което Министерството на отбраната е предложило на Министерския съвет тя да бъде прекратена.

Министерството на отбраната рестартира процесите по реализация на проекта, като е установено, че най-добрият вариант за изпълняване на изискванията на поръчката, определена от него, е придобиването на бойните и специалните машини да се извърши посредством сключване на договор по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales - FMS).

Според внесеният от Министерски съвет Проект за инвестиционен разход ще са необходими финансови средства от порядъка на 1.376 млрд. щатски долара (2.504 320 млрд. лв., изчислени при курс на щатския долар $1=1.82 лв.) без ДДС. От тях 1.210 млрд. щатски долара (2.202 млрд. лв. без ДДС) за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение  с прогнозна стойност 65 000 000 щатски долара (118 300 000 лв.). Управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 000 000 щатски долара (183 820 000 лв.). За вторите два проекта тепърва се очаква през 2024 г. Министерство на отбраната да получи проектодоговори.

На всички машини ще бъде инсталирано и интегрирано комуникационно- информационно оборудване, отговарящо на изискванията на Министерство на отбраната за оперативна и техническа съвместимост с оборудването, което към момента се използва в Сухопътни войски. За цялостната реализация на проекта за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на данък добавена стойност (ДДС), мита, транспортни разходи. Размерът на средствата за заплащане на тези съпътстващи разходи ще стане известен на по-косен етан, след уточняване на количествата и вида на придобиваните средства за обслужване и поддръжка, резервни части и консумативи, както и периодите за тяхната доставка.

Заплащането на посочения проектодоговор BU-B-UCP и двата бъдещи договора за придобиване на бойни припаси е предвидено да се извърши за срок от 5 години.

С одобряването на проекта се отмени решението на 44-ото НС от 8 юни 2018 г. за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада", който е бил прекратен през 2021 г., тъй като и двете фирми, участвали в процедурата, са предложили оферта на стойност между 1.7 и 1.8 млрд. лева без ДДС, цена, много над определената от тогавашния парламент. 

В залата бяха допуснати министърът на отбраната Тодор Тагарев, командир сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков и адмирал Ефтим Ефтимов.

Очаквано дебатите по темата преминаха в нападки, отправени от "Възраждане" и БСП.

Борислав Гуцанов от БСП отново призова за оставка на Тодор Тагарев и обвини управляващите в "национално предателство". 

"Сутринта отказахте да дадете 50 милиона за майчинството, а сега сте готови да дадете милиарди за нещо, което го няма. Не ви ли е срам", коментира Гуцанов.

Атанас Зафиров отправи въпрос към министъра на отбраната дали е прочел заглавието на проекта, дали знае, че има такова решение на 44-ото НС и как така е прието решение на МС, с което се одобрява договора за бойните машини, преди НС да е отменило старото решение.

"Знаете ли, че там има ценова рамка в размер на 1 млрд. до 1 млрд. и 450 млн. лв., а Вие взимате решение за 2 млрд. и половина без ДДС, тоест двойно. Как така взимате такова решение без решение на НС да е променило старата законна рамка. Ако някой реши да жали Вашето решение пред ВАС като противозаконно и то вземе, че падне. Ми кой ще носи отговорност тогава?", попита Зафиров.

Тодор Тагарев отговори, че не отменят решение на НС, а предлагат те да бъдат отменени. Той уточни, че договорът ще бъде подписан от длъжностно лице, упълномощено от Министерски съвет.

"Това е директор на дирекция, който е приблизително еквивалентен на длъжностно лице, което ще подпише договора от американска страна. Отговорността е на тези, които са разработвали това предложение", каза министърът на отбраната. 

Той обясни още, че ние "поръчваме това, което в момента си доставя американската армия за себе си и купуваме най-модерните противотанкови ракети". 

"Жалко, много жалко, че в такъв момент, когато сухопътни войски трябва да се зарадват, че ще имат бойна техника, защото най-накрая след 35 години ще получат нова основна бойна техника, вие направихте всичко възможно да убедите нашето общество и военнослужещи, че това не е добро решение. Аз наистина много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на армията и националната сигурност на държавата", възмути се министър Тагарев.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС поясни решението от 2018 г. за закупуването на 150 бойни машини - 90 основни и 60 спомагателни.

"Имаше процедура и две фирми, които са останали до края. Мисля, че март месец 2021 г. тя беше прекратена, тъй като и двете фирми дадоха между 1.7 и 1.8 млрд. лева без ДДС, цена, много над определената от парламента. През 2021 г. не е имало движение по проекта заради служебното правителство. Писмото с искане за тази оферта е изпратено на 13 май 2022 г. от правителството Петков, след това служебното правителство с министър Стоянов е изпратил предложения и искане за информация до 13 компании, включително и български. Тогава проектът е бил разделен на две - закупуване на бойните машини и комуникационното и информационното оборудване, което е щяло да струва между 300 и 400 млн. лева. Януари и февруари месец тази година и извършен анализ на всички пристигнали отговори на 13 компании и от правителството на САЩ. Съответно анализа на цените, които са за 150 машини без комуникационното оборудване, са между 750 млн. евро и милиард и 100 млн. евро. Предложението, което гледаме в момента, е за малко под 549 млн. евро за 150 машини, тоест по-евтино от другите компании", обясни Христо Гаджев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

09.11 2023 в 17:08

Туй добре, ами танкчета някакви, там разминиращи машинки, подвижни зенитни комплекси, радио електронна борба (с/у дронове например), нещо за риене на свързани с тунели окопи.....
(Все работи, за които иде реч на Източния фронт).
Е да, можем изчака Украйна да ни шитне на вехто туй-онуй след войната, хем евтиничко.... (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика