България отстъпи с още едно място назад в индекса за демокрация

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2020 в 20:03 4081 0

Снимка Pixabay

Качеството на демокрацията в България остава значително над равнището си отпреди пет години, но в последните 4 години страната ни не показва никакви признаци за подобрение и от 46-о място в класацията вече слезе на 47-а позиция.

И не само това, заради подобрението в показателите на държави от "третия" свят, България изостава в класацията и вече е след държави като Панама, Колумбия и Тринидад и Тобаго. Това става ясно от публикувания днес доклад за Световния индекс за демокрация на The Economist Intelligence Unit, цитиран от Economic.bg.

Докато през 2014 г. страната ни беше класирана на 55-о място сред всички 167 страни, обхванати от проучването, то през 2019 г. вече сме на 47-о място. Което изглежда като голям напредък, стига да не беше пропадане спрямо 2018 г., когато България стагнираше на 46-о място.

Когато България е „скочила“ от 55-ото място през 2014 г. на 46-о през 2015 г., в страната е било отчетено подобрение в следните показатели – работата на правителството и участието на гражданите в политическия живот. Впоследствие оценката за работата на правителство е продължавала да се покачва през годините, докато тази за политическото участие е останала без промяна.

Влошаване през годините е отчетено в политическата култура на обществото и в състоянието на гражданските свободи в страната ни.

В инфографиката на доклада България е отбелязана в категорията на страните с проблемна демокрация. Несъвършените, нелибералните демокрации – това са страните, където изборите са справедливи и свободни, основните граждански права се спазват, но имат проблеми, например нарушения на свободата на медиите. Тези държави имат значителни недостатъци в други демократични аспекти, в това число слабо развита политическа култура, ниско равнище на участие в политиката и проблеми във функционирането на управленската система.

Световният индекс за демокрация като цяло се е понижил от 5.48 пункта през 2018 г. до 5.44 пункта за миналата година. От The Economist Intelligence Unit отбелязват, че това е най-лошото равнище на индекса за света като цяло от създаването му през 2006 г. насам. Резултатът е дори по-лош от този през 2010 г., когато бе разгара на световната икономическа криза, когато показателят се понижи до 5.46 пункта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови