Атанас Атанасов обвини Борисов, че се изживява като Ахмед Доган от Банкя

Кабинетът на ГЕРБ няма да получи подкрепата на Демократична България

OFFNews 20 април 2021 в 19:45 6375 0

Снимка архив

Предложеното от ГЕРБ правителство с кандидат-премиер Даниел Митов няма да получи подкрепата на Демократична България.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов пред бТВ.

Малко по-рано "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън" също отхвърлиха офертата и така проекто-кабинетът ще трябва да разчита на собствените си сили в пленарната зала или да се откаже от мандата.   

"Мечтата на Бойко Борисов отдавна е да е Ахмед Доган в Банкя, а Митов е поставено лице на Борисов", каза Атанас Атанасов.

На думите на Даниел Митов за идейна близост между ГЕРБ и ДБ Атанасов иронично отговори с: "Идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки и снимките с кюлчетата". Атанасов ще предложи представители на ДБ изобщо да не отиват на среща с партията на Борисов. "Няма абсолютно никакво основание да водим разговори с ГЕРБ", беше категоричен той и допълни: "Ние сме последователна политическа партия".

"ГЕРБ трябва да разберат, че тяхното място е в опозиция и да не се опитват да бъдат управляваща опозиция" , заяви той.

Мораториумът 

Атанасов коментира и обвинението на Корнелия Нинова, която по-рано днес заяви, че "новите политически субекти" са отхвърлили "предложението на БСП за мораториум върху сделки и смяна на бордове на правителството в оставка до идването на нов кабинет". С това действие "бетонирахме Борисов", каза още Нинова.

Според съпредседателя на ДБ това изказване на председателя на БСП "не е коректно", защото Нинова е предложила мониторинга като точка от предложената от "Изправи се! Мутри вън!" комисия за ревизия на управлението на Борисов. 

Според него Нинова е заявила от трибуната "Ако не приемете в този проект за решения да бъде приет този тест, аз съм готова да внеса алтернативен проект за решение и отделно да бъде гласувано такова".

Атанасов заяви, че тя не е направила това и допълни: "Ние гласувахме "въздържал се", очаквайки, че тя ще внесе предложението отделно", но "няма нещо, което да не може да бъде поправено от едно ново правителство".

Разговорите с "Има такъв народ"

"Не сме имали нито разговори, нито с преговори за съвместни действия. Може би очакват да водят преговори, когато им се връчи мандатът, което може би е коректно", заяви той по повод евентуалното управление с партията на Слави Трифонов.

Той допълни, че "няма никаква публична информация за намеренията на "Има такъв народ", но тяхната цел е "възстановяване на България като парламентарна република"

Той заяви, че именно заради това ще настояват Бойко Борисов да се яви в Народното събрание. "Нека да дойде в парламента и да обясни, да не бяга от отговорност", призова още той.

Според Атанасов Борисов "се притеснява, че няма да бъде компетентен да отговори на някои въпроси" и допълни: "Дори се съмнявам, че е чел какво пише в този план".

Актуализирането на бюджета

Атанасов коментира и актуализацията на бюджета, което се внася  от правителството и се гласува в Народното събрание, като един от основните проблеми, ако се стигне до служебен кабинет.

Той заяви, че "може да се окаже, че до края на лятото да не можем да актуализираме бюджета", ако се стигне до служебен кабинет, и призова "Борисов да прояви малко разум".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови