ГЕРБ щели първо да търсят подкрепа за правителство от ДБ, после и от Слави

Президентът връчи мандат на Даниел Митов за съставяне на правителство

OFFNews 20 април 2021 в 13:11 3161 1

Снимка БТА

Преди минути президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание.

В началото на церемонията, която продължи само две минути председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че номинацията на партията за министър-председател е бившият външен министър Даниел Митов.

Държавният глава Румен Радев му връчи мандата и обяви едноседмичен срок за неговата реализация.

След официалната част представителите на ГЕРБ Даниел Митов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев останаха на разговор при президента.

Срещата неочаквано се проточи почти 50 минути.

Съставът на предлаганото правителството от нас е амалгама от приемственост, опит и обновление, обяви номинираният за премиер Даниел Митов пред чакащите журналисти пред Президентството.

Той заяви, че ако бъде приет новия състав на кабинета, е готов от първия ден да започне работа по пандемичната криза и икономическо възстановяване.

Митов обясни, че ГЕРБ ще потърси подкрепа за съставяне на правителство от Демократична България, защото ги считали за идейно най-близки.

Надявам се, че държавническото говорене ще се възстанови. След това ще мислим, ще поканим и Има такъв народ, каза още Митов.

Той подчерта, че неофициални разговори ГЕРБ не е водил с никого и че подкрепа от БСП и ДПС няма да бъде търсена.

Няма да бавим процедурата. Ако нямаме подкрепа, ще върнем мандата. Разговорите ще се проведат максимално бързо, добави Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови