"Атака": МВР се крие зад членове. Йовчев: Не сме зайчета!

OFFNews 07 февруари 2014 в 12:03 2752 2

Цветлин Йовчев

Снимка БГНЕС

"Не сме зайчета!" Това заяви категорично вътрешният министър Цветлин Йовчев след заключение на зам.-председателя на "Атака" Павел Шопов, че обществото пред протестиращите е като зайче пред питон - сковано и под заплаха.

По време на парламентарния контрол днес депутатите на "Атака" "обстреляха" вътрешния министър с въпроси около протестите, окупациите в СУ и за последиците за участниците в тях.

В препитването на министъра се включиха лидерът на партията Волен Сидеров, зам.-председателят на ПГ Павел Шопов, депутатът Миглена Александрова и народният представител Димитър Димов. Те зададоха общо шест въпроса, касаещи протестите, първата и втората окупация на Ректората.

Питането на Сидеров бе свързано с "вандалщината и хулиганството, които се вихреха в центъра на София по време на летните, есенните, есенно-зимните и т. нар. протести, които нарушаваха обществения ред". Атакист № 1 попита по колко досъдебни производства, свързани с тези случаи, работи МВР.

Вицепремиерът Йовчев съобщи, че в момента се водят осем досъдебни производства и общо 29 бързи производства. Информацията не удовлетвори Волен Сидеров, според когото само пред централата на "Атака" е имало "800 повода" за производство. Лидерът на "Атака" дори съзря договорка между ръководството на МВР и предполагаемите организатори на протестите.

След питане на Павел Шопов министър Йовчев уточни, че са заведени 13 досъдебни производства, свързани с нападения над полицаи.

Депутатът Димитър Димов потърси сметка на Йовчев защо, след като в началото на втората окупация в Ректората са пристигнали полицаи, те не са задържали демонстрантите вътре. Същото питане бе отправено от Миглена Александрова и по адрес на миналогодишните окупатори. Вицепремиерът отвърна и на двамата, че по закон служителите на МВР нямат право да влизат на територията на СУ, освен ако няма данни, че в сградата има криминално проявени лица.

В тази връзка Димов призова МВР да си върши работата, а "да не се крие зад тези членове" от закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!