Служебното правителство е спряло "Южен поток", според Стойнев

OFFNews 03 декември 2014 в 08:32 5862 10

Бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев

"Нещо се е случило по време на служебното правителство. Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е изпратил някакво писмо до Русия, заради което те в момента се отказват от "Южен поток."

Това заяви в интервю за bTV бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев.

По думите му Щонов е заплашвал с прокурор бившите членове на проектната компания.

Според Стойнев политическите сили трябва да се обединят, докато все още има възможност проектът да бъде реализиран, иначе Турция щяла да получи възможност да контролира газовите доставки на Европа

Той добави, че премиерът Бойко Борисов е бил пожален, тъй като за няколкото седмици, в които е на власт, е нямал възможност да повлияе.

"Влязох в конфликт с Орешарски заради "Южен поток", заяви бившият министър. Той припомни как по негово време 300 хил. тона тръби са запълнили пристанищата в Бургас и Варна. Дори в момента два кораба чакали да бъдат разтоварени.

"Никой не сеща за Булгртрансгаз. Ние ще получаваме газ от Турция и Гърция, какво ще правим с газопреносната мрежа, ще я режем за скрап ли", попита още Стойнев.

Стойнев подчерта, че правителството трябва да бъде подкрепено в разговорите с Брюксел и Русия. „Няма нищо страшно да се отстоява национална позиция”, подчерта той, като заяви, че това е правел, докато е бил министър.

„Предстои сложна зима заради конфликта в Украйна и няма нищо по-хубаво от това да имаме сигурни доставки”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!