Армията се нуждае от още средства за антитерористична дейност

Юлиан Христов Последна промяна на 24 март 2016 в 15:50 2870 7

Армията се нуждае от допълнителни средства за антитерористична дейност. Това стана ясно на заседание на комисията по отбрана, на която военният министър Николай Ненчев отчете готовността на армията за противодействие на тероризма.

Пред журналисти Ненчев уточни, че за екипировка и за включване на специалните сили ще са необходими допълнително 1.5 млн. лв.

Към момента на Въоръжените сили за подпомагане на МВР по охраната на границата са отпуснати 2.5 млн. лв. За допълнително подпомагане на силите за антитерористична дейност обаче МО ще се нуждае от допълнителен ресурс.

При необходимост може да се разширят правомощията на Въоръжените сили с нормативни промени, включително и с приемането на закон за противодействие на тероризма. В тази връзка са подготвени промени в Закона за Военната полиция, която да има повече правомощия при антитерористични дейности, като разкриване и пресичане на терористични актове или пресичане на канали за контрабанда на оръжие. 

Съветникът на премиера по сигурността Аню Ангелов изказа мнение, че по-подробно разписани правомощия на армията при контратерористични операции ще има в подготвяния закон за противодействие на тероризма.

В момента армията има готовност да помага в дейности на МВР, свързани с освобождаване на заложници, неутрализиране на терористичен акт, ликвидиране на последиците от атентат. Въоръжените сили са в готовност да подсилят охраната на обекти от критичната инфраструктура, а също и да предоставят един военнотранспортен самолет "Спартан" и хеликоптер "Кугар". Мобилни формирования на ВМА пък са в готовност за оказване на първа помощ. 

Към момента, освен съдействие на МВР, армията е подсилила наблюдението над някои важни обекти. 

Според депутата от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов армията не е подготвена за действия при контратерористични операции. "Никой не си прави илюзията, че тази активност е от няколко дни. Опасността от атентати не бива да бъде подценявана", контрира военният министър. 

Министърът на отбраната предостави на депутатите списък с допълнителна техника, която нужна на армията. Става въпрос за предпазни средства, радиостанции, димни гранати, шлемове, щитове и други необходими неща. Пред депутатите от комисията той каза, че обекти от критичната инфраструктура се наблюдават. 

„Хората трябва да свикват, че от време на време ще провеждат такива внезапни учения”, каза министърът пред журналисти във връзка с провежданите учения. Той каза, че е имало информация за това, че мигранти от гръцкия град Драма са имали намерение да тръгнат към България. Това обаче не било потвърдено.

Министърът на отбраната обясни, че армията има готовност да разположи "леко оградно съоръжение" на българо-гръцката граница. „Надявам се да се справим. На този етап нещата изглеждат изключително спокойни. Предприели сме всички действия и считам, че се справяме. Имаме готовност да разположим леко преградно съоръжение тип „бруно”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2016 в 12:38

Абе Конституцията не забраняваше ли използването на армията с полицейски функции вътре в страната?

24.03 2016 в 23:43


А, недей така! Ти бил ли си министър на войната? И аз не съм бил. Пък тоя е - значи ще да е умен.
Дай сега да си траеме, пък той ще ни разкаже за съвременните тенденции в огневия маньовър на танковата рота, при отвличане на детски балетен кръжок. Ако му харесаме, може пък да ни даде и автограф на новата си книга "Действия на щурмовата ескадрила при разминиране на шахиди в старчески дом".
Откъде ни се стовари това чудо бе ...
Отивам да чета "Ролята на понтонно-мостовите паркове при отвличане на самолет", отг. ред. Ненчев Н., Издателство Народна психиатрия, С., 2016

24.03 2016 в 22:50

Стефане,честно да ти кажа и аз съм втрещен!!!
От всички видове и модели военни , полезни до някаква степен могат да бъдат единствено кадрите на ВМА.Всички останали...само ще се пречкат.

24.03 2016 в 22:20


Откога па антитерора е работа на армията?:))
Министъре, я дай по-подробно. Разкажи за ролята и плановете в антитерористичните операции, например на артилерийските подразделения. Подсети ме в коя глава на кой устав, се разглеждаха действията на примерно усилена мотострелкова рота, в района на заето от терористи селско читалище. Действията на бомбардировъчната авиация при взрив на кола - бомба? Ролята на бреговата артилерия при вземане на заложници на гара Пирдоп?

Боже, айде си прибери накрая вересиите бе, Боже!

24.03 2016 в 17:16

Шсе сетите, че за всякакви държавни услуги трябват ПАРИ. А пари няма! Няма защото бизнесът не печели, следователно хората нямат доходи, следователно няма потребление и т.н. и т.н. А бизнесът не печели защото на никой не му се работи в сговняна бизнес среда без работеща съдебна система. Стана ли ви ясно сега? Някои продължават да гледат тъпо.

24.03 2016 в 16:06

Не съм запознат , но антитерористичната дейност не е ли отговорност на полицията ?

24.03 2016 в 16:02

Само да дойдат полските двигатели за миговете сега и ги почваме бежанягите...