Антон Златанов ще остане начело на Гранична полиция, въпреки че отказа назначението

OFFNews 05 юли 2023 в 09:42 1030 0

Антон Златанов

Снимка Архив

Антон Златанов

Бившият зам.-шеф, а впоследствие и шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи Антон Златанов е назначен за временен директор на Гранична полиция и ще остане такъв. 

Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов пред БНТ. 

Златанов бе назначен за временен шеф на Гранична полиция в средата на юни. Името му нашумя по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г., когато той бе зам.-директор на СДВР.

След записите с полицейско насилие над младежи зад колоните на Министерския съвет Златанов бе направен директор на СДВР. Това стана със заповед на тогавашния министър Бойко Рашков, който няколко месеца след случаите - през май 2021 г., заяви, че не може да приеме, че ръководител е гледал спокойно как се пребиват младежи под колоните на Министерския съвет.

Тогава Рашков вместо да уволни, преназначи тогавашния шеф на Столичната полиция Георги Хаджиев, като го направи началник отдел „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“.

Неговият заместник Антон Златанов направи шеф, защото бил в отпуск в началото на септември и по тази причина не носел отговорност за охраната на протестите.

Дали Златанов е бил в отпуск по време на т.нар. Кървава сряда на 2 септември 2020 г. (първото от поредица "Велики народни въстания"), когато лично ръководеше полицейските сили, така и не стана ясно. 

Тогава десетки протестиращи бяха бити, а в интервюта след това Златанов оправда колегите си, като заяви, че много от задържаните били с криминални регистрации. Именно на втори септември бе използвано водно оръжие срещу протестиращите, а стотици бяха обгазени със сълзотворен газ.

Часове след назначението му като временен директор на Гранична полиция Златанов отказа поста с аргумент, че не би могъл да изпълнява задълженията си без пълно обществено доверие.

Златанов разбирал отговорността на директора на ГДГП с оглед и на присъединяването на България към Шенген и всички отговорни задачи пред дирекцията и считал, че ръководителят на структурата трябва да се ползва с пълното доверие на обществото, цитира го пресцентъра на МВР тогава. 

Сега министърът на вътрешните работи обясни, че е практиката в МВР ръководните служители да минават през временно назначение, за да може ръководството да се убеди, че са подходящи.

"Всяка смяна, която правя, ще стане на база анализ на резултатите. Считам, че на тези позиции има други хора, които биха се справили по-добре. Новоназначеният шеф на СДВР Любомир Николов го познавам отлично, той беше сред моите заместници докато бях директор на ГДБОП и считам, че той ще се справи прекрасно", посочи Стоянов.

Той обясни, че не е очаквал реакцията при назначаването на Антон Златанов в Гранична полиция, защото Златанов е професионалист и е бил буфер между протестиращите и полицията на 2 септември 2020 г. Гласувано му е доверие и е започнал да го оправдава.

Случаят с битите студенти под колоните на МС не е бил под ръководството на Златанов, посочи Калин Стоянов. Кадри от злополучната нощ показват обаче, че Златанов предвожда колегите си.

Министърът каза още, че всички проверки срещу Антон Златанов, включително по времето на Бойко Рашков и служебните кабинет, не са открили никакви нарушения.

Бившите директори на "Гранична полиция" и на СДВР ще останат част от системата на МВР. Министър Стоянов каза, че няма да прави самоцелни назначения и уволнения.

Ръководството на МВР застава зад протестиращите синдикати, каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки