Антикорупционният закон на Кунева отива в кошчето, ГЕРБ и Патриоти правят нов

OFFNews 13 април 2017 в 12:57 5965 0

Антикорупционният закон на Кунева отива в кошчето, ГЕРБ и Патриоти правят нов

Продължаване на съдебната реформа и приемане на нов антикорупционен закон са сред приоритетите в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти, която беше подписана по-рано днес.

Подобен закон беше изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева в предишното правителство на Бойко Борисов, но претърпя тотален крах, след като не мина на първо четене в парламента, а последващата му редакция не стигна до пленарна зала. 

ГЕРБ и Патриотите са се разбрали да бъде създаден нов антикорупционен орган на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Текстовете на Кунева предвиждаха създаване на антикорупционно бюро, което да обединява няколко институции, сред които и комисията за конфискация. 

От текстовете става ясно, че подсъдността на корупцията по високите етажи на властта минава в специализирания съд и прокуратура. 

Двете формации в бъдещото коалиционно управление са се разбрали и за приемането на изцяло нов Наказателен кодекс, като ще има промяна на определението за маловажен случай с оглед на противодействие на конвеционалната престъпност.

До края на 2018 г. пък трябва да бъде въведено електронното правосъдие, което ще е една от "най-силните антикорупционни мерки, свързани със съдебната система".

ГЕРБ и Патриотите ще искат тримесечни отчети на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание в това число и за политиката за борба с корупцията, за организираната и битовата престъпност и по други въпроси от висок обществен интерес.

Предвидени са и промени в Гражданско-процесуалния кодекс и в Административно-процесуалния кодекс за постигане на адекватно и ефективно съдопроизводство, за по-добро управление на натовареността на съдилищата, включително за подобряване и опростяване на процедури и преодоляване на несъответствия в тях.

Двете партии поемат ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. Целта е да бъдат постигнати необратими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови