Ангелкова: Изпадаме в правен вакуум от януари, летният сезон ще е каша

Забавянето на Закона за концесиите бе отхвърлено, БСП и Симеонов обединиха сили срещу него

OFFNews 19 декември 2018 в 18:07 3705 0

Тази година стартирахме около 25 процедури за отдаване на концесии и със сменянето на закона изпадаме в правен вакуум. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, след като депутатите отхвърлиха предложението да се удължи срокът за отдаване на концесии по новия ред на Закона за концесиите с две години.

По нейни думи новият ред, който ще влезе в сила от 1 януари 2019 г., изисква разписана наредба за мониторинга на концесиите, а такава все още няма, тъй като е била спряна от Висшия административен съд заради редица намерени нарушения на закона. Това според нея ще предизвика "пълна каша" при управлението на плажовете и протичането на летния сезон през 2019 г.

"Затова миналата година изискахме концесиите за морските плажове да бъдат извън обхвата на Закона за концесиите, защото те са със сезонен характер. Неслучайно има и специален закон за устройството на Черноморското крайбрежие. И предвид това, че до март месец ние сме длъжни да подготвим сезона и да обявим неохраняемите плажове, съответно изискваме редица спешни действия, които да бъдат направени", коментира тя. 

Според нея това няма да се случи навреме, тъй като в Закона за концесиите не са заложени изрични, а само инструктивни срокове за процедурите по отдаване на концесии, което напълно ще блокира планирането и работата на Министерството на туризма в тази сфера.

Към момента концесиите за морски плажове се отдават по процедура, произтичаща от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която Ангелкова оцени като напълно прозрачна заради участието на представители от различни институции в процеса.

"В конкурсната концесионна комисия участват експерти и представители както от Министерството на туризма, така и на Министерството на финансите, на вътрешните работи, на Министерски съвет", заяви тя. 

Предложението беше внесено между първо и второ четене в Закона за устройство на територията от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и изненадващо срещна остра критика от депутата от коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" в лицето на Валери Симеонов, според когото действащият в момента Закон за Черноморското крайбрежие, по който се раздават концесиите за морски плажове, не гарантира нито прозрачност на документациите, нито контрол върху процеса.

"В резултат от искането за продължаване на прилагането на Закона за Черноморското крайбрежие още две години ще се продължи с раздаването на концесии на тъмно, както е до момента. Под прякото ръководство на Министерството на туризма, което държи папките с концесиите в една специална стая с камери, и легендите разказват и други криминални обстоятелства около тази невероятно ценна държавна информация от най-висша степен на секретност", заяви Симеонов. 

Критика дойде и от редиците на БСП в лицето на заместник-председателя на парламентарната им група Крум Зарков. Той заяви, че внеслият предложението Данаил Кирилов се държи като "абсолютен законодателен терорист". Зарков допълни, че решението е било достатъчно дебатирано в края на 2017 г. и е време да спре да бъде отлагано неговото приложение на практика.

В резултат на тези дискусии Данаил Кирилов оттегли предложението си, като призова да се запомни кои депутати се изказват против. "Оттук нататък идва март месец, идва април месец. Вече ясно ще се идентифицира кой е за затворените комплекси, кой е за отворените комплекси или отворената търговия. С това поведение даваме аргументи на министъра за процесуалната му защита оттук нататък", заяви от трибуната Кирилов.

Пред журналисти Кирилов допълни, че оттеглянето е било символично, защото е видял, че не получава подкрепа. Той коментира, че БСП подозират голям заговор зад предложението, а заговорът всъщност се крие в неприемането му. "Сега всички висящи процедури вече ще бъдат по друго право и по отношение на всички висящи спорове ще се приложи друг закон - различен от този, който е бил приложим по време на тяхното провеждане", заяви Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!