Андрей Райчев: Всички се правят, че обичат Слави и искат той да се провали

Бойко Борисов не е диктатор, той постоянно глези някакви социални слоеве, смята социологът

OFFNews 13 април 2021 в 14:24 9822 0

Всички се правят, че обичат Слави, защото много се надяват той да направи правителство и да приключи като политически проект. Всички искат той да състави кабинет и да се провали, защото ще функционира в контекста на непрекъснати консултации, съглашателство и молби към други политически сили. 

Това коментира социологът Андрей Райчев пред БНР.

Според него, ако трябва да се печели време или има криза в страната, си струва да се стабилизира положението. Но ситуацията сега не е такава. Въпреки че предсрочни избори са хазарт и нито една от партиите не може да прогнозира дали ще увеличи подкрепата си, Райчев смята, че такъв вот ще има в средата на юли.

ГЕРБ най-сетне си е изяснила линията и я следва - чакаме да се изложите. По думите на социолога индикации, че партията на Борисов и "Има такъв народ" се готвят за предсрочни избори е фактът, че "Бойко Борисов много леко се отказа от депутатското си място, а Слави Трифонов - също много леко, обяви, че влиза в парламента. Тези две неща са показател, че някъде в средата на юли ще има нови избори", бе категоричен Райчев. 

Положението на БСП е изключително тежко и има опасност България да остане без левица или с много слаба левица, а Корнелия Нинова не реагира на ситуацията в България и в партията си.  

"Има такъв народ" има интуицията, че ще спечели много повече подкрепа на следващ вот. ДПС едва ли ще постигнат нещо по-различно, ВМРО обаче със сигурност иска втори опит. Васил Божков също има реален шанс да влезе в парламента. "Но тези избори са голям хазарт. Струва ми се обаче, че Слави Трифонов е решил точно това да прави и да стане първа политическа сила", коментира Андрей Райчев.

По думите му не е разумно да се подценява ГЕРБ, защото партията на Борисов е в "много добра политическа кондиция". 

Единственият, който настоява за коалиционно правителство, е Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!". Той обаче успя да се изпокара с партньорите си от коалицията и да обиди всички останали, защото казва: "Ние ще преговаряме с тях в смисъл, че те ще приемат нашите условия". "Това не е израз на някаква лошотия, той просто е крайно неопитен в политиката и понеже чувства ситуацията като продължение на площада. Това няма да свърши добре за него", прогнозира Райчев.

Според него има и друг подвариант - ГЕРБ да предложи правителство, то да не мине. Ако Слави върне мандата бързо, това ще хвърли в голямо двоумене президента, защото той може да връчи мандата на Демократична България или теоретично на "Изправи се! Мутри вън!", но БСП е трета сила и е нелогично да не даде мандат на Нинова. Тогава у Нинова може да надделее страхът над здравия разум и да се опитат да направят правителство. Тя може да получи подкрепата на ГЕРБ, за да не се стига до вариант да се отиде на президентски избори със служебен кабинет. Нещо, с което ГЕРБ се бори от една година.

Андрей Райчев обясни този страх на ГЕРБ със затрудняване на вота за партията на Борисов. "Между двамата генерали има малко ирационално отношение. Каквото и да направи Радев, Борисов не може да го понася, и обратното. Те отидоха далече в личната си неприязън", коментира социологът.

От 10 г. България се управлява от центристи и това не е много добре. Мажоритарната система е прекият път към президентска република. "Едноличната власт у нас е най-удобната политическа дреха на България - Батенберг, Фердинанд, Борис Тодор Живков. И нито един от четиримата не е паднал от власт. Падал е само заради геополитическа катастрофа. Мажоритарността води точно натам. Социалната психология на българина е много устойчива и това е най-големият ми страх", обясни Райчев.

"Борисов не беше диктатор по никакъв начин. Той постоянно глези някакви социални слоеве, но и дума не може да става за някаква диктатура и липса на свобода на словото", бе категоричен социологът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови