Академията в Скопие отказва повече да спори за македонския език, който бил факт

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2019 в 17:48 8420 4

Съществуването на македонския език е факт, международно проверен от световната лингвистична наука. Ето защо считаме всяка дискусия по този въпрос за безсмислена и противоречаща на духа на взаимно сътрудничество между Македонската академия за науките и изкуствата (МАНИ) и БАН. Това се казва в позиция на МАНИ, цитирана от МИА.

В изявлението се отбелязва, че председателството на МАНИ е провело днес заседание, за да обсъди позицията на БАН по отношение на македонския език. На заседанието стигнали до заключението, че правителството трябва да даде по-голямо значение и финансиране на проектите за научни изследвания на македонски език.

„Използваме тази възможност да апелираме към правителството на Република Северна Македония за необходимостта проектите за научно изследване на македонския език, по които работят Македонската академия на науките и изкуствата и други съответни институции, в бъдеще да получат приоритет и по-значителна финансова подкрепа от правителството“, заявяват от МАНИ.

Днешното изявление на македонската академия на науките е продължение на размяната на реплики с българските им колеги. Преди седмица ръководството на Българската академия на науките излезе с позиция, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Тогава премиерът на Северна Македония Зоран Заев коментира, че договорът за добросъседство и приятелство с България е "внимателно написан от двата народа заради въпросите за идентичността" и е подписан на официалните езици "съгласно конституциите на двете държави".

Аз мога грубо да кажа: "Край, ние тук прекъсваме всичко", но това не е политиката, която водя. Аз съм внимателен политик. Ще намерим решенията с приятелство, но определено ние сме македонци, които говорим на македонски език. Очаквам приятелска България да реши този въпрос в рамките на договора за добросъседство, призова македонският премиер преди седмица. Външният министър Никола Димитров заяви, че в 21 век в Европа правото на самоопределение и самоизразяване е безспорно, а отношенията между двете държави, за да бъдат приятелски и близки, предполагат зачитане на това право и достойнството на другия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8075

4

elbarbudo

19.12 2019 в 21:21

А тука ревахте против коминтерна, че бил създал изкуствен език и нация. Ето и великите сили казаха, че това не е така. Факт.

2040

3

jovo

19.12 2019 в 20:02

Като гледаве тия дето сме си ги избрали да ни пъководят и как се справят с предидвикателствата, смятайте как ще се справят с това!

2058

2

Egocentric Eccentric

19.12 2019 в 19:39

Не съм лингвист, но понеже и аз разбирам от всичко...

На мен ми се струва, че това какъв етикет да се тури официално на един или друг диалект и дали да се кръсти език или не си е чисто политически въпрос и това да натовариш БАН и МАНИ да го бистрят си е чиста проба измиване на ръцете, бягане от отговорност и протакане от страна на българските и македонските безгръбначни политици.

Подобни ситуации чисто от лингвистична гледна точка не са прецедент: Датски и норвежки, Нидерландски и фламандски...

Даже съм чувал германци да се шегуват, че нидерландския е развален германски. За лингвистите тези неща са си диалектни континууми и какви точно етикети ще им сложиш май не е чак толкова съществено освен в чисто политически план.

Незнам...

А иначе аз предлагам да изтролим македонците като по най-бързия начин кодифицираме "Северно-македонски език" - същия като текущия македонски ма ще сменим някоя друга буква или значението на някоя и друга дума.

7699

1

Комита

19.12 2019 в 17:57

Мани-мани... :D