Адв. Екимджиев: Политически картел не иска да допусне кадърните от чужбина да управляват

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2021 в 15:11 2231 2

Нормата в Конституцията народните представители, министрите, президента и вицепрезидента да имат само българско гражданство, която вече е в сила повече от 30 години, е доста овехтяла. Би трябвало да бъде тълкувана от Конституционния съд с разума на закона, отчитайки променения обществено-политически контекст, отчитайки изтъняването на гражданството като защитима от правото ценност. Това заяви известният адвокат Михаил Екимджиев пред тв Евроком по повод казуса със съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

"Нали помните какво беше през 1991 г.? Ние бяхме във Варшавския договор, в СИВ, желязната завеса и Берлинската стена току-що бяха паднали. В главите ни имаше още параноидни идеологеми. Имахме подозрителност към всичко чуждо, особено към чуждото, което идваше от загниващия запад и тези наши сенки от миналото, за съжаление, бащите на Конституцията вградиха в нея и те все още ни преследват", коментира юристът в предаването на Люба Кулезич.

Екимджиев добави:

"Това не е сянката на хубаво младо момиче, което се вгражда при строителството на мост или къща. Това са призраци и колкото по-рано се отървем от тези призраци, толкова по-добре."

Според него не трябва да се забравя от кого и при какви условия е била приета настоящата Конституция.

"Помните ли, че за президент и вицепрезидент се изисква и да са живели последните 5 години в България? Какъв е смисълът? Дали ще диша смога над София и Пловдив? Това ли е предимството на един президент? Припомняйки си тези текстове си давам сметка, че зад високопарните слова за патриотизъм, за родолюбие, за отстояване на българщината и за избягване на конфликтите за лоялност, които двойното гражданство може да предизвика, ако обявим война на Канада, например. Но има нещо друго. Това е един политически картел, който бащите на нашата Конституция, като проф. Близнашки, много си харесват. Но това е политически картел, създаден да не допусне кадърни, авторитетни, българи, живеещи в чужбина. Тогава в България хора с двойно гражданство почти нямаше.  Бе направено за българите, които по една или друга причина са емигрирали в чужбина и имат и друго гражданство. Удивителното е, че този текст е приет единодушно - и от СДС, и от наследниците на бившата комунистическа партия. Това е долнопробно", смята правозащитникът.

Според него в Конституцията ни са заложени мини.

"Не е ли проблем за националния ни суверенитет, ако ние сме изцяло зависими от Канада - кога тя ще реши и дали ще реши да издаде документи, с които да освободи Кирил Петков от канадско гражданство, защото в много държави няма ясно фиксирани срокове", посочи Екимджиев.

Той подчерта, че само канадската държава може да прецени дали и кога да освободи Кирил Петков от гражданство.

"Не е ли това по-съществено засягане на суверенитета ни. Не може да зависи от една бележка, издадена от приятелска или враждебна държава, дали даден човек ще може да стане български министър", смята Екимджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-783

2

Tarabata1

21.10 2021 в 17:28

тоя продължава да се излага. и да се доказва като продажник.

900

1

Bace7

21.10 2021 в 15:41

Адв.Екимджиев май е адвокат на дявола? Кои са тия "кадърните от чужбина", Лъжко и Кокорчо, дето ги уличиха в шуробаджанашки схеми за 28млн? Абсолютен рекорд, как може да се тафнат толкова пари за 3 месеца във властта. Такива помии и шитни на платени адвокати е хубаво да не се публикуват, защото компрометират и омацват всяка медия, до която се допрат.