600 бежанци прекараха нощта във фургони, 90 заминават за Ястребино

Ангел Марковски 01 юни 2022 в 11:20 3167 1

Снимка БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Лагерът в Елхово е обграден от висока ограда с бодлива тел.

Първата група украинци от буферния център в Елхово ще бъде извозена към бившия пионерски лагер в Ястребино. Започна вече изготвянето на списъците с най-нуждаещите се, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която е на място в бежанския лагер. 

Вчера в бежанския лагер в Елхово бяха настанени близо 600 украинци от хотелите по Черноморието, съобщи БТА. Временният център за пребиваване разполага с 221 жилищни фургона и капацитет от 1768 легла. Днес там се очаква да пристигнат още около 500 украински граждани.

Тошева каза, че с приоритет към държавните бази, още днес първо ще бъдат пренасочени майките с малки деца, болните и пенсионерите. Към бившия пионерски лагер ще бъдат транспортирани около 90 души. Изготвянето на списъците продължава и в момента.

„Много е важно самите хора да са активни, те най-добре знаят какви са им нуждите“, добави още тя. 

Голяма част от украинските бежанци отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията в тях и стояха часове наред в автобусите, съобщи корепоспондентът на Нова. 

„Организация – нула, информация – нула. Нищо! Излязохме от автобуса и ни оставиха”, сподели една от бежанките.

Друга заяви, че си тръгва. „Мислите ли, че хората след войната могат да останат тук? Аз мисля, че не. Децата ни са уплашени”.

Трета изрази надежда, че би останала във фургоните до 5 дни, но се надява скоро да им бъдат предоставени по-добри условия. Имаше и такива, които не останаха разочаровани.

„Ние смее много благодарни на България за това, че ни приехте. Живяхме два месеца в "Златни пясъци" в луксозен хотел. Видяхме как организирано ни приехте. Щастливи сме, че не сме при войната, че се намираме под мирно небе. Виждаме, че сме защитени. Има камери с видеонаблюдение. Нашите деца живеят спокойно. Благодарим ви”, сподели една от жените.

Бежанците, които са предимно майки с деца, остават в разпределителния център до 72 часа, след което се пренасочват.

„Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност. Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, обясни председателят на ДАБ.

Лагерът в Елхово е построен през 2019 г., а това е неговото първо ползване. Мариана Тошева обясни, че е помолила бежанците да направят четири списъка, според които още днес те ще бъдат разделени на групи и преместени към други бази. Първият списък е с възрастни хора, които имат заболявания. Вторият – с майки на деца до 3-годишна възраст. Третата категория са хората, които разполагат със собствен транспорт, обясни Тошева. Последният списък е на различни хора, чиито деца са на възраст над 3 години.

Васил Александров е областен управител на Ямбол. Той опроверга твърденията, че за част от новодошлите бежанци е нямало осигурена храна. По думите му всички украинци са били нахранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови