Депутати търсят "калинки" и в службите

OFFNews 19 ноември 2013 в 15:45 1785 1

Народно събрание
Народно събрание

Временната парламентарна комисия, занимаваща се с политическите назначения на ГЕРБ, реши да проверява за „партизирани назначения" в НСО, НРС, като от проверки няма да бъде пожалена и ДАНС. 

Информацията от НСО и НРС ще бъде обсъдена на закрито заседание, когато постъпи информацията от двете служби. 

Ще имаме ли критерии, по които да преценим дали даден човек става за длъжността или не става, попита Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Председателят на комисията Таско Ерменков от БСП обясни, че на нарочно заседание ще се набележат критериите, по които ще се отсяват „калинките" сред чиновниците.

Караянчева се закани като народен представител да си направи свое проучване за назначенията.

Съпартийката ѝ Ирена Узунова поиска комисията да разшири обхвата си до октомври тази година. „Искам да убедя колегите в тази комисия да не завираме главата си като щраус в пясъка, защото имаме безпрецедентен случай от 15 ноември, когато министър-председателят си позволи грубо, противозаконно да заплаши държавните служители, които имат активна гражданска позиция, че ще бъдат уволнявани. Беше съобщено, че за тези хора се събират оперативни данни. Като парламентаристи предлагам комисията да излезе с предложение до парламента за разширяване дейността и предмета на комисията като се добави изречението – за проверка за освобождаване по политически причини на хора от държавната администрация след 14 юни 2013 г.”, каза Узунова. Тя уточни, че това е деня на първия протестен митинг след назначаването на Делян Пеевски. „Ние хората в парламента трябва да спрем подобна политическа саморазправа”, посочи Узунова. „Да кажем – не на грубото партизиране с дата 15 ноември”, посочи депутатът.

Венцислав Лаков от „Атака” заяви, че предложението на Узунова излиза извън решението на Народното събрание. По думите му трябва Узунова да внесе предложение за ново решение на парламента за разширяване на дейността на комисията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови