Танов обвини Йордан Цонев в далавери с ДДС. Цонев го заплаши със съд

Нели Чолашка 13 февруари 2014 в 13:15 3682 9

Йордан Цонев

Стенограми уличават Йордан Цонев в това, че има фирми на поставени лица, на които са възстановявани огромни суми от ДДС.

Това каза бивш директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов в интервю за "Нова телевизия". 

Йордан Цонев е председател на парламентарната анкетна комисия, която разследва случая "Ало, Ваньо", свързан с проверката на пивоварната на покойния Михаил Михов - Мишо Бирата.

По думите на Танов Цонев ще види себе си, ако бъде направена справка на МВР по разработки водени 2005-2006 година, в която попадат много митнически служители, данъчни и така нататък. 

"Аз твърдя, че в една от разработките министър от правителството се обажда на шеф в данъчното и казва да бъде възстановено 1,6 милиона или 1,8 милиона, по памет, на лицето Йордан Цонев.

Данъчният служител е много притеснен. В този разговор министърът казва: не се притеснявай, фирмата не се води на Йордан Цонев, а на поставени лица, така че няма нищо страшно", уточни бившият шеф на митниците.

Според Ваньо Танов това е причината Йордан Цонев да се занимава толкова активно с комисията за Мишо Бирата.

"В този период са фиксирани и за разлика от манипулираните разговори с Мишо Бирата, тези разговори съществуват на стенограми, които са приложени в тази разработка.

И аз затова мисля, че той бърза, по начина, по който води, за да може евентуално, ако тези справки бъдат направени, и тази информация излезе, той да има защитен ход и да твърди, че това е по някакъв начин реакция, заради това, че той е показал някакви данни", обясни Танов.

"Твърденията на г-н Танов не отговарят на истината. Неведнъж съм имал възможност да заявя, че нямам фирми, не се занимавам с никаква икономическа дейност и от дълги години изпълнявам задълженията си като народен представител, без да ги съвместявам с каквито и да е други дейности.

Благодаря за поканите, отправени към мен от различни медии, да отговоря на обвиненията, но аз не възнамерявам да участвам в каквито и да е медийни дебати с лице, разследвано от всички институции в страната – прокуратура, следствие, включително и нарочна парламентарна комисия в Народното събрание, оглавявана от мен.

Съветвам бившия директор на Агенция „Митници”, ако има нещо спрямо мен, да го отнесе към компетентните органи. В противен случай ще се срещнем с него в съда", отговори Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!