ДДС „октопод“ източил 30 млн. държавни пари

OFFNews 28 февруари 2014 в 12:23 2637 0

Шефът на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Снимка: Сергей Антонов

Три органиризирани престъпни групи, които са източили близо 30 млн. лв. от ДДС, са разбили прокуратурата и ДАНС.

Групите са действали през 2013 година, като има данни за престъпна дейност и от преди това.

На специален брифинг Апелативната спецпрокуратура и ДАНС се похвалиха с акцията, която е проведена в няколко града в страната. Първоначално са задържани 27 души, като са направени 50 претърсвания и изземвания. По-късно в ареста са вкарани 11 от задържаните. За глава на групата се спряга бизнесменът Хованес Манукян.

В момента той е подсъдим по друго дело за източване на ДДС.

Схемата, по която са източвани парите, е класическа – пред данъчните са представяни „кухи“ фактури за извършени фиктивни сделки, като след това държавата е връщала ДДС. Групите са създавали и фиктивни търговски дружества, които в повечето случаи се водели на имената на бедни роми. Тези дружества съставяли документи за фиктивни сделки за захар и горива.

При едно от претърсванията са открити фактури за период отпреди 2013 година, с които са осчетоводени близо 54 млн. лв. Предстои анализ на документацията, който да покаже дали и при тези фактури има източване на ДДС.

Първоначално прокуратурата била по следите на две от общо трите групи. В ДАНС пък разполагали с информация за трета група, която е действала по тази схема. Общото между трите групи е това, че едната от тях се занимавала с издаването на фалшивите документи. Другите две групи са представлявали съответните фирми – за гориво и захар.

В същото време са открити и „черни тефтери“, в които било отразено реалното счетоводство. Тези тефтери онагледявали точно схемата, по която са извършвани престъпленията.

Не е изключено в схемата да има замесени и служители от НАП. От прокуратурата уточниха, че акцията няма общо с претърсванията в Столична община и Общинска банка от вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки