100 депутати подкрепиха промяната в Конституцията, търсят се още 60

Ива Оприкова 21 май 2015 в 14:07 4082 4

Снимка БГНЕС

Управляващата коалиция събра необходимите подписи за промени в Конституцията. ГЕРБ, РБ и ПФ подкрепиха промените в основния закон, над 100 народни представители положиха подписите си и законопроектът ще бъде внесен в деловодството на НС. 

Днес стана ясно, че БСП и ДПС  няма да подкрепят измененията, все още не е ясна позицията на АБВ и БДЦ. 

За приемането на промяна в Конституцията се изисква мнозинство от 180 депутати. Възможно е и по-малко мнозинство от 160 избраници, но тогава гласуването се отлага във времето. 

За да бъдат приети промените в основния закон са необходими още поне 60 подписа, което към настоящия момент се оказва невъзможно. 

Според правилата проектът за промени в Конституцията може да се внесе от минимум 60 депутати, а събраните подписи са повече от 100, потвърди пред журналисти депутатът от РБ Атанас Атанасов и допълни, че все още се изчакват народните представители от БДЦ, както и решението на АБВ. Реформаторският блок подготвили и резервен вариант с отделни законопроекти, с които се надяват да съберат по-голяма подкрепа, а неподписалите да изберат съответния вариант. 

Реформаторът Радан Кънев обяви пред журналисти, че очаква от опозицията в лицето на БСП да бъдат отговорни към избирателите и да подкрепят измененията.  

"Избирателите на БСП очакват от тях да подкрепят измененията в основния закон. Не може да оставим всичко в съдебната система да зависи от ДПС. Те са защитници на мафията", посочи лидерът на ДСБ. 

Партията на Първанов - АБВ е непреклонна и твърдо стои на позицията, че ВСС може да бъде разделен на две колегии само от Велико Народно събрание, затова и народните представители не са подкрепили все още промените. 

От БСП заявиха, че няма да променят промените в Конституцията, защото управляващите не са им предоставили проект, а само някакви текстове без подпис. "Несериозно е да подкрепим такива самоцелни промени, които целят натиск върху съдебната реформа, опаковани като реформа", посочват от партията. 

От ДПС бяха категорични, че подписите им "няма как да стоят под тези на националистите, както и до тези на РБ, които докараха патриотите на власт, затова и няма да подкрепят промените. 

Още миналата седмица ГЕРБ, РБ и ПФ постигнаха съгласие по текстовете за промяна. Политическите партии от управляващото мнозинство поискаха мандатът на Висшия съдебен съвет да се намали на 4 години, а Съветът да се раздели на две колегии: съдийска и прокурорска. ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт предлагат главният прокурор да се отчита пред парламента при обществено значими проблеми. Предвижда се ВСС да управлява имуществото на съдебната система.

Остава 25 членният състав на Висшия съдебен съвет, като 11 от членовете му отново ще се избират от квотата на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови