Кунева: Промени в Конституцията бетонират промените в Закона за съдебната власт

Ивайло Анев 09 май 2015 в 17:40 3341 1

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов

Предложените промени в Конституцията ще бетонират паралелните промени в Закона за съдебната власт.

Това заяви пред БНР вицепремиерът Меглена Кунева.

Коментарът ѝ идва по-малко от след като премиерът Бойко Борисов заяви, че без промени в Конституцията всяка съдебна реформа ще е половинчата. С тезата на министър-председателя се съгласи и правосъдния министър Христо Иванов, който заяви, че е важно да се промени Конституцията, поне в частта ѝ за съдебната система.

Кунева припомни, че Движение България на гражданите (ДБГ) ще иска като поправки да се запишат и индивидуалната конституционна жалба, както и възможността за законодателна инициатива на гражданите.

Кунева посочи, че смята за неправилно да се казва, че Брюксел иска една или друга промяна в съдебната система. Съдебната реформа се прави за България, по начина, който ние изберем, каза тя, цитирана от пресцентъра на ДБГ.

По думите й всички допълнителни промени на основния закон не трябва да забавят приемането на промените за съдебната система, което е основната цел в момента.

В Деня на Евроа Кунева препоръча да се напомнят ползите от членството на България в ЕС,за да не се позволява засилване на евроскептицизма.

"От европейските програми в страната са влезнали 13 млрд. лева и без европейското законодателство биха „изгърмели” всички вложители в КТБ", смята още тя.

Други ползи от еврочленството са възможността българите да работят и учат в ЕС, 800 млн. лева за наука и образование в предишния програмен период, както и всички инфраструктурни проекти от последните години като софийското метро и пречиствателните станции, посочи Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови