Цацаров: Скандалът с тефтерчетата се вдига, защото ще постави „в пакет” Д. до Б.

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2014 в 14:45 7795 24

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров взе отношение по скандала с тефтерчетата на Филип Златанов, след като стана ясно, че част от записките в тях са били манипулирани

В писмо до Агенция "Фокус" обвинител номер едно обяснява, че скандалът се раздухва, за да удари част от политическата класа като "постави „в пакет” Д. до Б." От обясненията на главния прокурор става ясно, че тефтерчетата на Златанов не са основното доказателство срещу него и че те просто илюстрират модел на изпълнение на поръчки. В този смисъл липсата или наличието на инициали Д.П. няма да реши проблема с това, дали този, на когото принадлежат, е бил част от този механизъм.

За първи път главният прокурор оповестява неизвестни по разследването факти, като например това, че Филип Златанов имал намерение да разкрие "всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция” в бележника си", срещу споразумение за условна присъда". "Офертата" обаче била валидна само за едно денонощие, след което Златанов отказал да дава обяснения.

Според Цацаров обаче не е трудно по записките да се определи кой е влизал в едно "неформално "Политбюро", което е определяло "кой „да има конфликт” и кой да няма, като подсъдимият Златанов бил изпълнител на чужда воля.  

Цацаров обяснява още, че тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ на определен властови механизъм. Записките в него са водени "може би защото за автора им е било трудно да запомни всички указания или защото е искал да бъде стриктен в изпълнението им", а липсата на подобни записки и при други институции не означава на всяка цена, че този модел не е действал и при тях.

"Има бележник – има манипулации и нарушения, няма бележник – няма „този да се удари, онзи да се забави”? Затова казвам, че тефтерът е символ – той е материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат", казва в писмото до "Фокус" главният прокурор.

Ето и пълния текст:

От гледна точка на доказателствения материал, с който прокуратурата обосновава обвинителната си теза, бележникът на подсъдимия - бивш председател на КПУКИ, съвсем не е основното доказателство. Златанов не е обвинен за воденето на записки в бележник, нито за съдържанието на тези записки. Обвинението касае негови длъжностни нарушения по образуване и движение на преписки в комисията, начин на реакция на сигнали и така – решения, които в значителна степен са се превръщали в бонус или в бариера за проверяваните лица. Това се доказва със самите преписки за конфликт на интереси, приложени по делото, както и със свидетелски показания.

Подсъдимият отказва да дава обяснения – това е негово право. В самото начало на производството, след извършените претърсвания, той потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори – да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция” в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Тази „оферта” бе валидна една нощ – на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко /обвинение, съд, затвор/, но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори ...

Така тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ - символ на определен властови механизъм. Записките в него са водени може би защото за автора им е било трудно да запомни всички указания или защото е искал да бъде стриктен в изпълнението им. Липсата на такива записки / в бележници, в компютри или където си представите/ у ръководители на други държавни органи или дори органи на съдебната власт означава ли, че точно този механизъм не е действал там? Има бележник – има манипулации и нарушения, няма бележник – няма „този да се удари, онзи да се забави”? Затова казвам, че тефтерът е символ – той е материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат.

Подсъдимият не идентифицира никой от инициалите с действителни имена, нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки. Тогава, наличието или липсата на инициали Д. П. ще реши ли проблема с това, дали някой, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм, за който говоря? Ако ги има, Златанов ще мълчи, а някой Д. или П. ще отрече. Ако ги няма – значи ли че кръгът на хората, които са дърпали конците на председателя на комисията се изчерпва само с тези, които фигурират в страниците или пък че КПУКИ е единствената държавна институция, в която това се е случвало? Не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил и какъв е съставът на едно неформално „Политбюро”, което е определяло кой „да има конфликт” и кой да няма – подсъдимият е само изпълнител на чужда воля. Д. и Ц. , или А, Б, В ...Ю и Я не са в този „клуб” защото инициалите им са в това тефтерче или пък не биха членували в него, ако не са записани там?

Те са били и са, независимо от това, което си е писал Ф. З.

Опитите сега да се разпали скандал са обясними. Един скандал ще удари част от политическата класа, защото ще постави „в пакет” Д. до Б. Един скандал ще удари отново и отново държавното обвинение, защото то „фалшифицира”. Няма значение, че е назначена проверка в столичното следствие, няма значение, че това, което е било показано на пресконференцията е било предоставено на всички журналисти, които са поискали слайдовете, както и на г-н Кирил Добрев. Ако тогавашният говорител на прокуратурата е действал със съзнанието, че тефтерът е манипулиран, дали е щял да предоставя слайдове – същите, които сега се показват на страници и екрани?

Всъщност, и резултатите от проверката не интересуват сценаристите на скандала. В продължение на близо две години прокуратурата прави всичко, което може, за да работи. За същото това време тя е основен обект на атаки отвсякъде. Няма някой, който да не е се е упражнявал върху тази институция, а и върху името на главния прокурор. Не че сме безгрешни, просто сме посочени за мишена. Не е нужно да припомням упражненията на политици, бивши прокурори и настоящи деятели на националната сигурност, синдикални лидери, лаборанти и стажанти и кой ли още не на наш гръб. Не е нужно да давам и примери – достатъчно е гузното мълчание сега на всички, които в началото ни разпъваха на кръст заради КТБ.

Сценаристите нямат нужда от силна и работеща прокуратура. За тях всеки опит за независимост на държавното обвинение е заплаха. И това не са само хора, които си вадят хляба с политика. В авангарда са и „честни предприемачи“, които освен всичко друго издават медии, защитаващи корпоративните им интереси - с или без опорни точки, но с ясно подредени пред тях мишени.

Толкова за бележниците.

А за призива „Не можете да заличите границите между гражданите и мафията” - грешите, можем. Като посегнем на това, което наричаме мафия. Въпросът е дали всички го искаме, или за една част е далеч по удобно ние като институция да останем на граничната бразда, за да ни замерят ежедневно и от двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2014 в 15:24

Колко удобно е за всички пишман-протестъри да забравят най-важното - чии заръки е записвал Златанов, кой е главата на този мафиотски модел с тефтерчета. Защо да го крием, всички го познават - Б.Б. си е Бойко Борисов. Открито трябва да се говори! Връзките на този полумафиот-полуполицай и с Делян Пеевски, по време на първото управление на слънценосния ни премиер, не могат да се отрекат. И все пак остава най-важното - Борисов е в основата на тази мафиотска власт. Той носи и основната вина на президентския пост сега да е онова кретенско недоразумение и пример за продажен чиновник Плевнелиев. Преди Борисов имаше и други (да не забравяме за Костов!), но това тефтерче уличава него.

25.11 2014 в 13:58

kvo znachi dali iskate be, tva vi e rabotata za koqto vi se plashta ot nashite danaci, da vi *********

25.11 2014 в 12:22

"Един скандал ще удари част от политическата класа, защото ще постави „в пакет” Д. до Б."

ТАКА КАЗАНО ТОВА СИ Е ЧИСТА ПРОБА ИНТРИГАНСТВО. Т. е. Б. сети се че някои, а ти си ги знаеш, искат да те сложат до Д. Следва- отказ да се разледва има ли подправяне на Д. П. с 10. Колкото повече се трупат неясното толкова по добре за задкулисието. Ами Цацаров нали това искат от теб. ДА ОТГОВОРШ. Не лично, а чрез институцията която възглавяваш. Кой открадна и защо тефтерите, има ли подмяна в текста. Дебели гащи и честност.

25.11 2014 в 00:01

по-добре да направят Гогол Озанов главен прокурор.
по-добре ще се справи с така поставените задачи.

24.11 2014 в 23:15

Ние и днес протестирахме. Вие къде бяхте? На топло мрънкащ и хулещ?

24.11 2014 в 21:06

Еми къде са са сега "красивите, умните и интелигентните" да ПРОТЕСТУИРАТ на жълтите павета?

Къде са ЛГТБ-таджиите да ОРКОПИРАТ ВУЗ? Къде са УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ да пишат сърцераздерателни писма против власта? Къде са Антибългарския комитет да врещи за нарушените права на хората?

НЯМА ГИ циркаджиите да блокират кръстовища и карагьозчите да спират движението с ФЛЕШ-МОБОВЕ. Омерзен съм.

24.11 2014 в 20:53

Цацаратурата върши каквото нареди Буда. ББ, ЦЦ, ИФ и Д.Пеевски - има една страница в която идеално се вижда Д. Пеевски - нея да покаже и да коментира. И преди и сега гроп, бкп и пееф са дупе и гащи. Сега Гоце, ПФ и Рамадан Кунев и те се наредиха да блажи от Пееф. Отново няма парламентарно представени партии които да са против мафията.

24.11 2014 в 20:29

Цацаров е прав и тези, дето квичат срещу него, най искат КОЙ да си остане.

24.11 2014 в 20:10

тука много простаци бе...

кой е диктувал на златанов ?

пеевски ли ?
или доган ?
или станишев ?
а може би костов ,а ?
или цацаров ?

чии заръки си е записвал този златанов?
ама честна пожарникарска, нали , да няма тън-мън...

24.11 2014 в 19:46

Само да припомня нещо, касаещо българската прокуратура и съд.
По делото за източване на пари от САПАРД, германските съучастници на Стойков и Николов отдавна бяха осъдени и вече май опира да излизат от затвора.
Основните бандити обаче са под крилото на ЗАВИСИМАТА от мафията българска съд-ебна система. Стойков направо го оправдаха, а делото срещу Николов още го размотават.
Аксиома 1 - За българската прокуратура никога няма достатъчно доказателства
Аксиома 2 - Българският съд може да осъди всеки циганин, крал компоти.